Đorđević: Vučić se odrekao još jednog dela suvereniteta na Kosovu

0
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Pokreta „Oslobodjenje“ Mladjan Djordjević pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pred gradjanima prizna da se dogovorom o tome da prištinske vlasti preuzmu sistem snabdevanja strujom na severu Kosova odrekao još jednog dela suvereniteta Srbije.

Djordjević je u saopštenju podsetio da je preuzimanje sistema snabdevanja strujom na severu dogovoreno za 14. decembar i dodao da je time Vučić počinio „još jednu u neprekidnom nizu izdaja Kosova od Briselskog sporazuma 2013. godine“.

„Dodatno je otežao situaciju preostalim Srbima na severu pokrajine koji se nalaze izmedju čekića i nakovnja – neprijateljske vlasti u Prištini i Vučićevog izdajničkog režima u Beogradu“, rekao je on.

On je odbacio tvrdnje da snabdevanje strujom na severu Kosova neće biti ugroženo na taj način.

„Oni su predali energetiku albanskom preduzeću. To znači da srpsko preduzeće neće vršiti distribuciju i što je najvažnije, da naplata i isključenja prelaze u ruke Albanaca. Priština će arbitrarno odlučivati da li da isključi srpska domaćinstva, škole, crkve i domove zdravlja – a oni tvrde da snabdevanje neće biti ugroženo“, rekao je on.

Djordjević je takodje odbacio i medijske napade koji stižu na njegovu adresu od funkcionera Srpske napredne stranke.

„Umesto da Vučić sam izadje pred narod, on se skriva i šalje svoje pijune da govore o ovoj temi i da napadaju mene jer sam se drznuo da iznesem javno njihovu izdaju i predaju energetskog sistema Albancima. Tako se javlja Ljubomir Marić, bivši ministar u prištinskoj vladi, koji je iz Tačijevog budžeta primao platu i direktno gazio Ustav Srbije – a za svoje učešće u izdaji je sada dobio mesto poslanika u Narodnoj skupštini. Više puta se oglasio i Petar Petković, bivši portparol Vojislava Koštunice koji je pre par godina Vučića nazivao izdajnikom, a sada mu ljubi skute“, dodao je Djordjević.