Đorđević: Flesksibilno radno vreme za sve državne organe

4
Foto Tanjug

Ministar za rad Zoran Đorđević najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti svim državnim organima uvođenje fleksibilnog radnog vremena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vreme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

“Mi smo analizirali korišćenje fleksibilnog radnog vremena, kako u inostranstvu, tako i velikim kompanijama. Uočili smo pozitivne efekte, od toga da su radnici bili zadovoljniji i efikasniji, do ušteda. Prirodno je da smo mi prvi koji smo to uveli i koji ćemo analizirati rezultate i da to bude model kako će svi drugi raditi ako se pokaže efikasnim”, objasnio je Đorđević.

Rekao je da ne sumnja u uspešnost fleksibilnog radnog vremena, ističući da je ministarstvo bilo suočeno sa konkretnim problemom da su centri za socijalni rad i neka odeljenja u opštinama imala isto radno vreme, te su svaki dan dolazila rešenja pred kraj radnog vremena, zbog čega je postojala potreba da neki ljudi ostaju prekovremeno i da se plaćaju prekovremeni sati.

“Sada će rukovodioci moći bolje da organizuju radno vreme, i da nekima kažu da dolaze kasnije. Oni će biti zadovoljniji, a imaće svojih osam sati rada”, rekao je ministar.

Đorđević je istakao da je ovo prva mera u cilju poboljšanja zadovoljstva zaposlenih na radnom mestu i dodao da ministarstvo gleda i osluškuje sve što se u oblasti rada čini u inostranstvu, ali dodaje da naša zemlja nema luksuz da eksperimentiše previše, već želi da koristi tuđa iskustva i da budemo pametni bez “dečijih bolesti”.

“Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske resurse kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji”, istakao je Đorđević.

4 KOMENTARA

  1. A kako ce stranke znati ko kad radi? A skole, da li ce i prosvetni radnici moci da rade kad hoce? Sta uradiste od Srbije, znate li vi koji ste na vlasti, sto unististe narod i celu zemlju? Pa i zdravstvo je drzavni organ, da li ce i ambulante raditi kad hoce? Sudovi?

    • I kada izadjem sposla da zavrsim neku obavezu u opstini ili mupu i dobijem odgivor da sluzbenik jos nije dosao …….

  2. Ovo fleksibilno radno vreme je samo legalan nacin da se ne placa prekovremeno. Ako dodjete na primer u 7 a pred kraj radnog vremena, kako vec navode, zar zaista mislite da ce zaposleni moci da kaze “ali ja sam dosao u 7, stoga…cao!”. Ovde se racuna na to da su sefovi fer,pa da ce onim kojima stizu neki poslovi pred kraj radnog vremena da odobre da dolaze kasnije… Stvarno mislite da to tako ide u zemlji srbiji gde je upitno da li se uopste placa prekovremeno,a kamoli radni vikendi

Comments are closed.