Donacija Zadužbini Ilije M. Kolarca primer drugima da je kultura život jednog naroda

  0
  Jelena Tadić, PPP Investment , Obrad Tadić SEI i Jasna Dimitrijević Kolarac

  Najstarijoj kulturno-obrazovnoj instituciji u Srbiji Zadužbini Ilije M. Kolarca uručen je ugovor o donaciji 6 računara za potrebe arhiviranja audio i arhivske građe i realizaciju muzičkih programa i predavanja. Donacija je delo firme Smart Energy Investment Kft Budimpešta uz podršku Nj. E. ambasadora Mađarske gospodina Attile Pintér i počasnog konzula Mađarske gospodina Nemanje Milutinovića.   

  Kolarčeva zadužbina neguje ukus naroda kao i celoživotno obrazovanje mnogobrojnim besplatnim programima umetničke muzike i predavanja.

  Ambasador Mađarske u Srbiji Attila Pintér podržava aktivnosti mađarskih kompanija i poziva i druge kompanije da pomažu zajednicu. ,,Prepoznajemo potrebe građana i želimo da ukažemo da sve što se odnosi na negovanje i razvoj kuluture, obrazovanje i rad sa decom ima podršku naše zemlje. Verujemo da će ova donacija pomoći biti prva u nizu ovoj ustanovi, kao što su to naši prijatelji osmislili. Ovakvi postupci naših kompanija snažno podstiču odlične odnose naših zemalja, a mi ćemo učiniti sve da stimulišemo još bolju saradnju u oblasti kulture” izjavio je ambasador Pintér.

  “Srbija i Mađarska imaju odličnu saradnju, a donacije su jedan od segmenata koji prepoznaju dobre kompanije. Poslednjih godina uvećavaju se investicije, a u budućnosti će ih biti sve više. Društvena odgovornost, uz već iskazanu zainteresovanost ovakvih firmi za ulaganje u Srbiju je izuzetno značajno. Donacije društvenoj zajednici ovakve vrste govore više od reči.” rekao je Nemanja Milutinović počasni kozul Mađarske u Srbiji.

  U ovoj godini firma Smart Energy Investment imala je više donacija, a kao novogodišnji poklon odlučila je da donira Zadužbini Ilije M. Kolarca. ,,Svi smo svesni koliko su protekli meseci bilo izazovni u svim segmentima društva, pa samim tim i u kulturi. Stoga je neophodno da se ovakve ustanove prilagode funkcionisanju u ovom vremenu i svime što ono nosi, kako bi nastavile kvalitetno i efikasno da ispunjavaju svoju uzvišenu društvenu ulogu i oplemenjuju nas, a potrebna im je podrška svih nas. Računarska oprema je samo deo potreba koje su našim prijateljima sa Kolarca neophodne, pa ovim našim novogodišnjim darom želimo da podstaknemo i druge firme i pojedince da se priključe našem projektu pomoći Kolarcu. Partnerstvo je postulat na kome se temelji naša firma i ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje da se priključe, jer osim finansijskih i materijalnih sredstava Kolarac ima i druge potrebe. Ovo je jedna od potreba, a neki od sledećih koraka koji se ogleda je nadgradnja Kolarčevog internet sajta, pa ljudi dobre volje mogu i na taj način da se uključe i pomognu ovom partnerstvu na delu.”rekao je Obrad Tadić direktor firme Smart Energy Investment.

  “Mi nismo budžetska institucija i neophodna nam je podrška uspešnih kompanija i preduzeća u realizaciji kvalitetnih sadržaja u različitim oblastima delatnosti kojima se bavimo i zato se zahvaljujem za ovu izuzetnu donaciju” rekla je upravnica Jasna Dimitrijević.

  Kolarac je kao zadužbina, nezavisna institucija koja svoje poslovanje realizuje iz prihoda koje ostvaruje od sopstvenih delatnosti. Za razvoj programske delatnosti Kolarca u narednom periodu neophodna su sredstva za prateću opremu, restauracije pojedinih delova u zgradu kao i finansijska podrška za realizaciju programa. Na Kolarcu se u toku godine priredi više od 200 koncerata i oko 200 različitih predavanja za sve generacije. Cilj je da se i u 2021. godini nastavi razvoj i unapređenje u svim segmentima, kao i da se ugoste mnogobrojne eminentne ličnosti iz inostranstva. Samo partnerskim odnosima kao što je i ova donacija, mogu da se relizuju planovi.