Dom za stare u Njujorku prijavio 98 umrlih od koronavirusa. Gradonačelnik Njujorka: “Apsolutno zastrašujuće, nešto moramo promeniti”

0
Beta - AP Photo/Frank Franklin II, File

Gerontološki centar Izabela u Njujorku je izvestio o “zastrašujućih 98 smrtnih slučajeva od koronavirusa”, prenosi Gardijan.

Zvaničnici centra su potvrdili da je umrlo 46 osoba koji su bili pozitivni na COVID-19, kao i još 52 osobe za koje se sumnja da imaju virus. Neki od njih su umrli u staračkom domu, dok su drugi preminuli nakon lečenja u bolnicama.

“To je apsolutno zastrašujuće”, rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio.

“Jednostavno je nemoguće zamisliti toliko izgubljenih ljudi na jednom mestu”, dodao je de Blasio.

Portparolka doma za stare u Njujorku Odri Vaters smatra da dom nije imao dovoljno osoblja, kao i da u početku nisu imali mogućnost testiranja.

“Mi smo, kao i drugi gerontološki centri u Njujorku imali ograničen pristup opremi za interno testiranje, pa nas je to omelo da identifikujemo one koji su zaraženi i da ih na vreme izolujemo, uprkos našim naporima”, rekla je Vaters.

Zbog nemogućnosti da pogrebnici preuzmu tela umrlih, starački dom je morao da naruči i upotrebi hladnjaču za privremeno odlaganje leševa.

Zdravstvene vlasti u državi Njujork su podnele izveštaje o prisustvu koronavirusa u 239 staračkih domova, uključujući šest ustanova u kojima je bilo više od 40 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19.

“Jedino što sada znamo o staračkim domovima je da ne smemo držati status kvo. Nešto moramo promeniti u merama odbrane domova”, rekao je de Blasio.