Dom lordova traži potvrdu za građane EU da mogu da ostanu u Britaniji i posle januara: Da li je Bregzit ponovo doveden u pitanje?

0
Foto: Profimedia

Gornji dom britanskog parlamenta doveo u pitanje izlazak zemlje iz Evropske unije 31. januara, pošto je u raspravi o zakonu o Bregzitu zahtevao od premijera Borisa Džonsona da državljanima Evropske unije da pismenu garanciju da će moći da ostanu u Velikoj Britaniji nakon što ona napusti Uniju, prenosi N1.

Dom lordova je sa 270 glasova za i 229 protiv usvojio amandman na zakon koji je prethodno usvojen u Donjem domu parlamenta. Amandmanom je predviđeno da svim državljanima Evropske unije vlada mora da da zvanični dokument kojim se potvrđuje njihovo pravo da zadrže status koji sada imaju.

Zakonom koji je usvojen u Donjem domu predviđeno je da ti građani mogu onlajn da se registruju i da potvrde da žele da zadrže prava koja imaju, ali ne i da svakom od njih vlada to pismeno potvrdi.

Odluka Gornjeg doma nije obavezujuća i ne može oboriti zakon, ali može usporiti njegovo stupanje na snagu, jer Donji dom mora da razmotri predloženi amandman.

Da Dom lordova nije vratio zakon u Donji dom on bi sutra automatski stupio na snagu, a ovako može da se dogodi da čitava procedura ne bude završena do 31. januara, pogotovo zbog toga što zakon mora da potvrdi i Evropski parlament.