“Dolazim na prozivku, već zamišljam kako pakujem kofere, a Murinjo mi kaže da baš mene traži”: Kako je Dejan Stanković postao Žozeov prvi pik

0
Credit line: ALBERTO PIZZOLI / AFP / Profimedia

Žoze Murinjo je odličan i Poseban trener. Odličan zbog uspeha koji je ostvario u gotovo svakom klubu kojem je šefovao, i poseban po odnosu prema sportu, fudbalu ali i sa igračima koje je trenirao.

U većini slučajeva, fudbaleri su zbog njega spremni da “krenu i u rat” ako zatreba, ali se čini da je najbolji odnos ostvaren dok je Murinjo bio trener Stankoviću, Zanetiju i saigračima u Interovom “poslednjem plesu” i pohodu na Tripletu.

Tadašnji “neroazuri” su o njegovim ljudskim i trenerskim kvalitetima pričali više puta.

“Murinjo je bio štit, prijatelj, otac i brat”, rekao je nedavno Marko Materaci o Posebnom, navodeći da je posle odlaska Portugalca praktično prestao da igra fudbal.

Poseban odnos je sa njim imao i Petica Intera Dejan Stanković, za koga se pričalo da će biti među prvima koje će Murinjo oterati iz kluba.

“Dolazim na prozivku u Inter, nakon svih naslova u novinama koji mi proriču da ću kao čovek Roberta Manćinija biti prvi prekobrojni kod Murinja. Ulazim u hodnik i prvo na njega. Još se nismo zvanično upoznali, a on diže ruku i na italijanskom mi kaže: ‘Baš tebe tražim.’ Dok pričamo, shvatam da je jezik savršeno savladao preko leta, a sebe već zamišljam kako vučem kofere i odlazim iz Intera”, rekao je svojevremeno Stanković.

“Dolazimo i do toga da mi kaže kako on nema ništa sa novinskim tekstovima o meni. Priznaje da je njegova opcija na mojoj poziciji Lampard, ali dodaje da pregovori teško idu i da je moguće da od transfera na kraju ne bude ništa. Ukoliko do transfera ne dođe, kaže mi da sam njegov pik i da je siguran da ću mu doneti trofeje. Posle pet minuta bio sam spreman da okačim pušku na rame i krenem u rat za njega”, dodao je Stanković.

Kako je znao da motiviše igrače govori i činjenica da je pred meč sa Romom u Superkupu Italije svako od igrača dobio DVD i po nekoliko kucanih strana karakteristika igrača protiv kojih će igrati.

“Rezultat svega je da sam sebe uhvatio kako u 70. minutu trčim sa loptom i smejem se. Sve što mi se dešavalo na terenu sam već pročitao na papiru koji sam dobio od Murinja. Pobedili smo sa 3:1”, rekao je tada Stanković.

“Uspeo je da izvuče iz mene ono što nisam ni sam znao da imam, 120 odsto mogućnosti. Uvek će biti neko na koga ću da se ugledam”, rekao je Stanković.

Stanković je krajem prošle godine dobio i šansu da se kao trener “ugleda” na svog Posebnog, a o kakvom odnosu je reč govori i činjenica da je odmah usledila čestitka od Portuglaca.

“Pao je u nesvest Žoze! Rekao je: ‘Deki, ti? Puno sreće!’ Baš sam dugo pričali…”, rekao je Stanković tada.

Svojevremeno je odgovorio i ko je najbolji trener.

“Jedinstveni i jedini Murinjo”.

“The Special One”.