„Dolazi cunami“: Zašto se protestuje u kupaćim gaćama ispred Netanjahuove rezidencije

0
Beta - AP Photo/Sebastian Scheiner

Stotine ljudi potestovalo je danas, treći put ove nedelje, ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, zahtevajući da podnese ostavku jer je optužen za korupciju.

Mnogi demonstranti došli su u kupaćim kostimima, noseći peškire za plažu, zbog uveliko kritikovane Netanjahuove odluke da zatvori plaže počev od sledećeg vikenda.

Oni su govorili da vlada ne samo da je korumpirana, već da je i haotična i nesposobna, noseći transparente na kojima je pisalo „Dolazi cunami“ i fotografije mrtve ribe uz potpis „Zadah korupcije“.

Demonstracije su danas održane posle protesta u utorak, kada je bilo i nasilja i u četvrtak.

Organizatori su rekli da protestuju i protiv planova vlade da za vikende uvede dodatne restrikcije i spreči okupljanja u okviru nastojanja da se zaustavi širenje zaraze koronavirusom.

Ovog vikenda neće biti novih ograničenja na kretanje i plaže će biti otvorene pod uslovom da se poštuju mere fizičkog distanciranja.

Međutim, u petak 24. jula planiraju se oštrije mere, uključujući ograničenje kretanja, a plaže će biti zatvorene tokom vikenda, prenose izraelski mediji.

Suđenje Netanjahuu koji je optužen za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih, nastavlja se u nedelju.

Izraelski lider poriče da je bilo šta loše učinio i krivi policiju, pravosuđe i medije da vode „lov na veštice“ protiv njega.

Vlada Izraela je u noći između četvrtka i petka usvojila nove restriktivne mere za sprečavanje širenja novog virusa, ograničivši javna okupljanja i zatvorivši teretane, između ostalog, a restorani će ostati otvoreni do utorka kada će moći samo da isporučuju ili da se hrana preuzima.

Iako je prvobitno bilo planirano da se restorani danas zatvore vlasnici su zapretili da se neće povinovati, pa je mera zato odložena.

U Izraelu se svakodnevno beleži 1.800 do 1.900 sučajeva zaraze koronavirusom.

Od početka pandemije zaraženo je 46.546 ljudi, a 392 je preminulo.

(Beta)