“Dolaze teške nedelje…”: Upozorenje Madriđanima zbog povećane zaraze

0
Foto: Profimedia

 (Beta-AP) –  Zdravstvene vlasti upozorile su danas stanovnike Madrida da se spreme za teške sedmice zbog kontinuiranog širenja korona virusa koji je snažno pogodio špansku prestonicu čime je broj ukupno zaraženih premašio 700.000.

Sa više od 10.600 novih infekcija koje su potvrdjene danas, što je u skladu sa prošlonedeljnim prosekom, ukupni broj registrovanih slučajeva u Španiji je 704.209. Takođe je bilo 84 novih potvrdjenih smrtnih slučajeva, što je povećalo ukupan broj preminulih na 31.118.

Zbog ograničenog testiranja brojke ne prikazuju stvarni obim pandemije.

Širi region oko Madrida, u kome živi 6,6 miliona stanovnika, bori se da stavi pod kontrolu pandemiju koja je najteže pogodila najgušće naseljene delove. 

“Dolaze teške nedelje  za Madrid”, rekao je ministar zdravlja Salvador Ilja na konferenciji za novinare. “Moramo odlučno da reagujemo kako bismo pandemiju stavili pod kontrolu.”

Vlasti Madrida uvele su delimični karantin u četvrtima s velikim brojem zaraženih a sutra bi trebalo da donesu nove mere, najavili su lokalni zvaničnici.

Stotine demonstranata okupilo se večeras ispred nekoliko domova zdravlja u tim oblastima tražeći više opreme za medicinsko osoblje.

Demonstranti su takodje kritikovali ograničenja jer smatraju da su siromašni ljudi na meti zbog toga što nemaju mogućnosti da rade od kuće ili žive u većim stanovima koji omogućavaju odgovarajući karantin.

Demonstranti su nosili transparent sa natpisom:”Više resursa, manje segregacije”.