Dolanc hoće da se gleda onaj “golicavi film” “9 i po nedelja”, a Milošević kaže: “Ne mogu, boli me glava”. Stambolićeva reakcija: “Kakav…”

0
Boris Isaković kao Slobodan Milošević. Printscreen/youtube/Porodica

Serija “Porodica” koja prati dramu hapšenja Slobodana Miloševića 2001. godine, vratila je u fokus javnosti nekadašnju “prvu porodicu” Srbije i SR Jugoslavije, njihove odnose, uticaj na istoriju ovih prostora i one manje poznate priče iz njihovih života.

Jednu anegdotalnu priču pronalazimo u arhivi Nedeljnika, priču o jednoj bizarnoj situaciji u kojoj su se našli Milošević i njegov kum, politički otac i čovek koji je bio prva njegova žrtva, u najmanju ruku politička – Ivan Stambolić.

Tu priču nam je svojevremeno u velikoj ispovesti ispričao Milorad Miki Savićević, legendarni direktor “Geneksa”.

Priča ide ovako.

Miki Savićević se još na fakultetu družio sa Borom Miloševićem, Slobodanovim bratom, ali je bio bliži sa Stambolićem “zbog nekih porodičnih veza”.

Nisu oni mnogo pričali o politici (“on je mene potcenjivao oko politike, govorio je da ne razumem ništa”).

Stambolić je voleo skijanje, a Miki Savićević je između ostalog bio i predsednik Smučarskog saveza Jugoslavije. Na to se dao kako bi razvio skijaški centar na Kopaoniku.

Jedini put kada se umešao u njihove odnose – Stambolića i Miloševića – bilo je kada je grupa starijih članova Partije tražila od njega da Stamboliću prenese da “odustane od Slobodana”.

“Valjda ja znam šta radim, i valjda ja znam mog Slobodana”, rekao je Stambolić.

A na proleće 1987. godine dolazi do te bizarne situacije. Zove Stamoblić Mikija Savićevića da zajedno otputuju u Ljubljanu.

Ide se vozom, a Stambolić kaže da će u vozu biti i večera.

“Dođem ja u salonska kola, a domaćin je bio Stane Dolanc. Bio je tu Stanetov pratilac i Slobodan. Pita Slobodan otkud ti ovde, ja kažem ‘idem i ja, a Ivan posle ide sa mnom na Planicu, na završetak sezone u ski-skokovima’. I bila je pristojna večera, pričali smo, šalili smo se… Posle večere, pita Dolanc tog svog pratioca ima li neki dobar film. Kaže on ima jedan, malo je golicav. Daj da gledamo to. Slobodan kad je čuo da je ‘golicav’ kaže ‘ja ne mogu, boli me glava, idem nešto da čitam’. ‘Ostani malo’, kaže Dolanc ‘ne moramo da gledamo film’.

Prvi komentar Stambolićev je bio “kakav dr***žija”. A film je bio onaj fenomenalni, zvao se ‘Devet i po nedelja'”, ispričao je Miki Savićević.