Doktor upozorava: Trg je opasan po zdravlje astmatičara, epileptičara, srčanih bolesnika, nađite alternativne pravce

19
Foto Profimedia

Dr Željko Ranilović, iz Službe za kućno lečenje Doma zdravlja Zemun u autorkom tekstu objaveljnom u listu Danas, upozorava da je rekonstruisani Trg republike opasan po zdravlje.

“Ako stavimo po strani dizajn i izgled Trga republike, želim da kao lekar istaknem koliko je ovaj koncept opasan po zdravlje ljudi i bio vam zahvalan da objavite i u elektronskom i u štampanom izdanju”, piše dr Ranilović.

“Tokom vrelih letnjih meseci osobe koje boluju od epilepsije neće smeti da pređu preko Trga republike, jer kada se nađu pod otvorenim suncem, sa visokim nivoom UV zračenja, preti velika opasnost da im fotostimulacijom bude isprovocoiran epi napad. Ovu opasnost višetruko povećava vreo beton koji koji je svuda okolo. Takođe, astmatičarima će biti strogo zabranjeno da provode vreme na trgu, jer zbog izrazito suvog i vrelog vazduha, sa niskom koncentracijom kiseonika, moguće je isprovocirati astmatični napad. Za kardiološke bolesnike u letnjim mesecima samo jedan prolazak kroz trg može se završiti fatalno, zbog naglo nastale generalizovane vazodilatacije (širenja) svih krvnih sudova, popuštanja srca i kardiogenog šoka sa smrtnim ishodom”, upozorava doktor.

“Kao lekar, apelovao bih na sve građane da ako mogu nađu alternativni put do svojih odredišta, a ako nemaju alternativu, tokom prolaska kroz trg obavezno nose flašu sa vodom sa visokim sadržaje elektrolita natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, i polarizovane naočare za oči”, napisao je dr Ranilović.

19 KOMENTARA

 1. Mislim da treba organizovati protest:protiv trga,protiv bolesnih protiv UVzracenja,protiv svega sto nam smeta.Malo je protesta treba podici samo glas i neradom promeniti “svet”.

 2. Da li se savet doktora odnosi samo na Trg Republike u Beogradu, ili na poplocanu povrsinu takvih dimenzija u bilo kom gradu kada su visoke temperature vazduha? Bojim se da he ovde u pitanju zelja da se na sve nacine ponizi uradjeno. Vidjao sam mnogo vecih trgova pod betonom i bez trunke zelenila, a nije za njihovu posetu postojalo upozorenje od istog tog doktora. Kada se ode u bilo koji evropski grad, videce se mnogo veci trgovi pod betonom i to doticnoj gospodi ne smeta. Da he govorim koliki su trgovi po Moskvi i bivsim sovjetskim gradovima.

  • Tesko da Moskva i bivsi sovjetski gradovi imaju klimu kao Beograd. I da, ako nesto nije dobro uradjeno, a ovaj trg to sigurno nije, onda to treba tako i reci makar to neko neobjektivno video kao ponizavanja!

 3. Koliko laprdala poput ovog doktora ima u nasoj zemlji..

  btw. zelenilo. drvene klupe, sve to imate u brojnim beogradskim parkovima. A ovo je trg, ne park-

 4. E, da, sad se setih: na trgu je instaliran WiFi, tako da je to opasno zračenje… kako to onaj bistri doktor nije uočio. Znači, nemojte prolaziti trgom. Ni okolnim ulicama. Tek negde dole, kod kluba književnika, možete biti mirni. Doduše, ja ću prolaziti, meni ne smeta zračenje, smeta mi jedino iracionalna i bezgranična ljudska zloba…

 5. Hahaha…, znaci ovi bolesnici mogu svuda po vrucini samo ne preko trga. Bravo doktore!

 6. Danas opasno podbacuje, dajući prostor raznoraznim budalama da zagađuju javno mnenje.

 7. Trg je uništen. Gde je fontana, zelenilo , drvene klupe koje su mnogo prijatnije za sedenje u vrelim i hladnim danima nego kamene bože me sačuvaj. Ovaj trg je lep jedino Vesiću i nekom nesrećniku koji je to projektovao.

  • A kakav je to trg koji izgleda kao park sa zelenilom i gde si to u svetu video! Ovo je prvi put da Beograd yaista ima trg u pravom smislu!

   • Ne znam zbog čega Beograd mora da bude kopija nečega. Beograd je original i treba da ostane. Inače, ima po Belgiji i Mađarskoj mnogo trgova sa daleko više zelenila nego što je stari Trg republike imao. Stari trg u Briselu ima cvetne aranžmane koji se smenjuju tokom godine. A tek Place des Vosges u Parizu…

  • Onda to ne bi bio trg nego park. Slažem se da su parkovi prijatniji za sedenje, ali se takodje slažem da ovom gradu treba i trg koji će imati sadržaj po potrebi.

 8. Odlično zapažanje! I objektivno. Dajte još tekstova koji će “ispod žita” da ispljuju ove koji su projektovali i izgradili ovakav trg. Ja bih još dodao da su stambene zgrade Beograda na vodi nekako čudno nagnute jednim zidom, tako da ne savetujem naginjanje preko terasa. Osim toga, terase su im okrenute severu, a tu je previše UV zračenja, tako da…, ako me razumete…

   • Homoseksualizam NIJE bolest, razumite to već jednom! Homoseksualizam je pojava nastala greškama prilikom razvoja fetusa, pa se rađaju osobe u pogrešnom telu – osoba sa ženskim mozgom se rađa u muškom telu, osoba sa muškim mozgom se rađa u ženskom telu. Vrlo je teško živeti sa tim, to nije izbor te osobe, nije ta osoba stala pred ogledalo i odlučila da će biti homoseksualac, prema tome nije zaslužila da je vređaju, napadaju i tuku. Te osobe treba poštovati, razumeti i pustiti ih da žive svoj život…

Comments are closed.