Doktor iz Ćuprije: Situacija u bolnici je haotična, a ništa se ne bi desilo da su se slušali doktor Kon i vlada…

0
Profimedia

Devetoro lekara Opšte bolnice u Ćupriji poozitivno je na koronavirus, a jedan lekar je preminuo od posledica virusa.

Doktor Predrag Drenovaković iz ćuprijske bolnice kaže da ništa od toga ne bi bilo da su se poštovale procedure, a da osoblju nije naređeno da dolazi na posao dok se ne dokaže da su pozitivni.

Drenovaković, koji se nalazi u izolaciji, rekao je za N1 da je situacija u Opštoj bolnici u Ćupriji haotična, a a je veliki broj lekara i medicinskih sestara zaražen.

“Od osam lekara anseteziologa, pet je pozitivno, četiri urologa. Ta dva odeljenja su maltene zatvorena. Jedini onkolog je pozitivan. Raširilo se po celoj bolnici”, kazao je Drenovaković i dodao da se o pacijentima brinu oni što su ostali.

On kaže da je direktor bolnice Slobodan Gajić testiran u ponedeljak, u utorak je dobio rezultate i hospitalizovan je u bolnici “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, da su njegova dva pomoćnika u izolaciji, a da dežurne kolege nemaju kome da se obrate i da je bolnica obezglavljena.

Podseća da su Vlada Srbije i epidemiolog Predrag Kon dali jasne instrukcije da u izolaciju i na testiranje ide prvi kontakt sa pozitivnim, ali da to u Opštoj bolnici u Ćurpiji nije bio slučaj. Kaže da su direktor Slobodan Gajić i njegov pomoćnik Ivan Milojević naložili da se ne poštuju procedure, već da se na posao dolazi dok se ne dokaže da je neko pozitivan.

“Samo da su se pratile instrukcije Vlade Srbije i profesora Kona ništa od ovoga ne bi bilo. Uvek rizik postoji, ali ne bi bilo u ovoliko masovnom obliku”, ističe naš sagovornik.

On dodaje da su lekari u Ćupriji reagovali pošto je predsednik te opštine izjavio da su se lekari zarazili jer su išli na skijanje u Italiju. Kako Drenovaković kaže, preminuli lekar je maltene do smrti radio, u ponedeljak je operisao pacijenta, u sredu je dobio temperaturu, u petak je hospitalizovan i više se nije vratio.

“Priča da je korona u ćuprijsku bolnicu ušla sa stane je priča koju lokalni političari plasiraju da li da bi oprali sebe ili ne znam. To nije u redu prema zdravstvenim radnicima. Iz Jagodine nam u skafandderima dovoze pacijenti, a naši radnici iz prijemno-trijažne službe da kažem goli, samo s maskama i rukavicama za jednokratnu upotrebu, a ovi ljudi s kompletnom opremom”, opisuje Drenovaković situaciju u Ćupriji pre nego što je ustanovljen COVID-19 centar.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?