Doktor Fauci na krofnama, u video igri, a ima i svoj koktel: Amerikanci obožavaju imunologa koji se suprotstavio Trampu

1
Foto: Profimedia

Lik doktora Entonija Faucija, imunologa, naučnog saradnika i člana kriznog štaba Bele kuće u borbi protiv koronavirusa ovih se dana u Americi može naći svuda – na majicama, šoljicama za kafu, pa i na krofnama, prenosi N1.

Ko je još donedavno mogao pomisliti da će ugledni epidemiolog s izraženim bruklinskim naglaskom, koji prestravljenoj naciji govori istinu na svakodnevnim konferencijama za novinare s Donaldom Trampom, prvim čovekom Amerike koji olako shvata ili ne shvata činjenice, postati novi američki junak?

Nik Semeraro, vlasnik radnje “Donuts Delite” iz grada Ročestera u saveznoj državi Njujork, jedan je od preduzetnika koji odaju počast ovom lekaru, istovremeno dobro zarađujući na “faucimaniji”.

U pratnji verenice i psa na zadnjem sedištu automobila, Toni Mastrangelo vozi čak tri sata da bi u Semerarovom dućanu kupio trenutno najpopularniju poslasticu u Americi – krofnu “Doc” u čijoj se sredini, umesto rupe nalazi jestivi papir s otisnutim likom dr Faucija.

Semeraro kaže da na taj način želi “odati počast” direktoru Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, čoveku i stručnjaku koji se, “usred haosa odmereno i smirenim glasom obraća Amerikancima na TV konferencijama za novinare” u kojima svakodnevno učestvuje s predsednikom Trampom.

“Nikada nisam upoznao nikoga kome se divi toliko ljudi. Dosad nisam čuo nijedan negativan komentar o tom čoveku”, kaže Semeraro, dodajući da je morao otvoriti nove telefonske linije kako bi se uspeo da nosi sa brojnim narudžbama.

Faucijevo lice pojavljuje se i na majicama sa sloganom “U Faucija verujemo”, što  referiše na nacionalni moto Sjedinjenih Američkih Država koji glasi “U Boga verujemo”.

Naći ćete ga i na šoljicama za kafu uz poruku “Ostanite smireni i perite ruke”, što je slogan “Keep Calm and Carry On”, koji se pojavio 1939. na motivacionom plakatu britanske vlade, nekoliko meseci pre početka Drugog svetskog rata, a svrha mu je bila podići moral britanske javnosti kojoj su pretili masovni avio napadi na velike gradove.

Ali, to nije sve. Amerikanci mogu kupiti čarape i sveće s Faucijevim likom. Na svećama popularni lekar ima areolu.

Online trgovina “Etsy”, koja proizvodi rukotvorine nudi više od 3.000 predmeta posvećenih smirenom doktoru.

“Klub obožavatelja dr Entonija Faucija” na Fejsbuku za sada broji više od 79.000 članova, a na Tviteru ima više od 21.000 sledbenika.

Postoji i retro video igra koja se zove “Faucijeva osveta”, a u njoj je doktor prikazan kao glavni lik koji laserima, koji mu sevaju iz očiju uništava “ljubičaste koronaviruse”.

No ni tu nije kraj Faucijevoj popularnosti. U Vašingtonu se u jednom restoranu prodaje gotov koktel u kesici  sa slamkom, koji se može preuzeti lično ili se može dostaviti. Naziv mu je “Fauci Pouchy” (Fauci u vrećici), a sastoji se od votke, limunade, narovog soka i soka grejpa.

“Kokteli se prodaju kao ludi”, kaže Rohit Malhotra, izumitelj koktela. “Rekord nam je 300 prodatih koktela u jednom danu”, pohvalio se.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Ma da, amerikanci ga prosto “obožavaju” zbog svih zabrana, ograničenja i lažnih brojeva sa kojima ih je plašio pa posle priznao da je preterao.

Comments are closed.