Kolumna Draže Petrovića: Đoka na biciklu i… naravno Džej – Koja je suštinska razlika između Saveza za Srbiju i Ujedinjene opozicije Srbije

3

Na sajtu Saveza za Srbiju tačno ovako piše: Odluku o formiranju Udružene opozicije Srbije potpisalo je 12 političkih subjekata – Građanska platforma, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM “Otadžbina”, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženje sindikata Srbije “Sloga”, Stranka slobode i pravde, Šumadijska regija i Đorđe Vukadinović.

– Ko, bre? – pitali su svi sa akcentom na poslednji potpisani politički subjekat.

– … i Đorđe Vukadinović – ponovili su potpisnici čitanje tog spiska, sećajući se “Gastarbajterske pesme” sa onih treš Čorbinih albuma, koja ide nekako slično:

Na priredbi kod Frankfurta

peva Kurta, peva Murta

Sinan, Hasan, Jašar, Šaban

Nino, Šeki i još neki… i naravno Džej!

Prisustvo dvanaestog političkog subjekta Udružene opozicije Srbije, zvanog Đorđe Vukadinović, zapravo nije iznenađenje, jerbo politički subjekat Đorđe Vukadinović ima isti broj članova ko ceo Pokret za preokret, jednog člana manje od čitave Građanske platforme, pola člana manje od kompletnog Pokreta slobodna Srbija…

On je nešto kao dvanaesti apostol srpske pozicije, dok će prvi sledeći potpisnik iza političkog subjekta Đorđa Vukadinovića svakako biti trinaesto prase u ovoj idiličnoj skupini koja se nameračila da sruši Vučića prvom prigodom.

Sporazum sa narodom je neki sporazum koji ima mitski status u srpskoj opoziciji. Jedino što niko ne zna šta u njemu piše, čemu služi, šta sanja i šta mu se dešava, dok je Sporazum sa Đokom još mitskiji sporazum u srpskoj opoziciji

Da je Demokratska stranka bila poslednji dvanaesti potpisnik tog opozicionog papira, spisak bi svakako bio u duhu one SFRJ reklame Lesnine iz Celja – “Podvučeno žutim” – dok je ovako osnivački akt o formiranju Udružene opozicije Srbije napravljen pod sloganom – “Podvučeno Đokom” – jer je politički subjekat Đorđe Vukadinović u trenutku zaključenja ovog broja Nedeljnika i dalje na začelju te neočekivane sile za koja se iznenada pojavljuje i ruši Vučića.

Đorđe je tu ispao najkorektniji politički subjekt. On je jedini koji nije sebe nazvao Pokret “Đorđe Vukadinović”, kako bi prikrio manjak ravnopravnog članstva, nije sebe nazvao Pokret za Đokin preokret, samo da bi bio predsednik nekog pokreta, makar i tog Pokreta za Đokin preokret, i što je najčudnije, nije sebe nazvao Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara “Đerđ Vukadinović”, imajući u vidu da je Đorđe Vukadinović prva mutinacionalna manjina na celom svetu.

I imajući u vidu da mu se nacionalna osećanja menjaju od izbora do izbora, od prilike do prilike, te je Đorđe Vukadinović ne samo politički subjekat, nego i politički subjekat multinacionalne manjine koja ima samo jednog člana. Trenutno je Srbin.

Udružena opozicija Srbije, kažu osnivači, osnovana je sa idejom da svaki politički subjekat sa spiska ojača sebe i nastupa samostalno u širokom okviru Udružene opozicije Srbije, što nije bilo moguće, kažu osnivači, u Savezu za Srbiju, jer su tamo politički subjekti mogli da nastupaju samostalno samo u okviru Saveza za Srbiju, a ne u okviru Udružene opozicije Srbije, koja nije ni osnovana. Kapirate?

– Mis’im, kako ne kapirate!? – izdraće se na vas svaki od 12 političkih subjekata Udružene opozicije Srbije ako spadate u onu grupu ljudi koja i dalje ne shvata koja je tačno razlika između SzS i UOS.

– Recimo… – objašnjavaće vam neki od političkih subjekata UOS – Đorđe Vukadinović sada može da nastupa samostalno (“ali Đorđe od svog postanka i nastupa samostalno”, dobacićete vi), Đorđe Vukadinović sada može da ojača politički subjekat Đorđe Vukadinović (“ali on u celom životu to i radi”, dobacićete vi), Đorđe sada može da nastupa kao Đorđe Vukadinović (“ali on i nastupa kao Đorđe Vukadinović”, dobacićete vi), Đorđe sada može da odgovara samo za postupke Đorđa Vukadinovića (“to je i logično, jer Đorđe Vukadinović i odgovara samo za postupke Đorđa Vukadinovića“, dobacićete vi), a da ne odgovara i za postupke ostalih. Sve to Đorđe Vukadinović nije mogao u okviru Saveza za Srbiju!” – objasniće vam jedan od 12 ideologa UOS na primeru Đorđa Vukadinovića jasnu razliku između SzS i UOS.

– Aha – klimnućete glavom blago zbunjeno, pa ipak priupitati: “A zašto politički subjekat Đorđe Vukadinović sve to nije mogao u okviru Saveza za Srbiju?”

– Kako zašto!? Pa zato što politički subjekat Đorđe Vukadinović nije ni bio članica Saveza za Srbiju! – konačno će taj što vam objašnjava otkriti onaj detalj koji od početka nikome, pa ni vama, nije bio jasan.

– Drugo – nastaviće vaš lični turistički vodič kroz srpsku opoziciju – u Savezu za Srbiju svi su potpisali Sporazum sa narodom, koji je bio obavezujući za sve jerbo narod nije mala stvar, a sada smo potpisnici Sporazuma sa Đokom, koji nas obavezuje samo u odnosima sa jednom osobom, to jest Đorđem Vukadinovićem.

Sporazum sa narodom je neki sporazum koji ima mitski status u srpskoj opoziciji. Jedino što niko ne zna šta u njemu piše, čemu služi, šta sanja i šta mu se dešava, dok je Sporazum sa Đokom još mitskiji sporazum u srpskoj opoziciji, i on sadrži član 12, koji je sličan preambuli srpskog Ustava, i glasi: “Politički subjekat Đorđe Vukadinović je sastavni & neotuđivi deo Udružene opozicije Srbije.”

E sad, onaj trinaesti potpisnik Sporazuma sa Đokom mogao bi biti Nikola Jovanović, koji je prvi počeo da nastupa samostalno, što je i predviđeno idejom o UOS, i to da nastupa samostalno po samostalnim ugostiteljskim objektima, te se prvi kandidovao za trinaesto prase srpske opozicije, pošto ga niko više neće. Čak ga neće ni Đorđe Vukadinović, osvedočeni zaštitnik obespravljenih manjina.

Elem, izjavio je u nekoj kafani da je Marinika Tepić bez stranke “k…. na biciklu”, što pretpostavlja da Nikola Jovanović isto misli i o Đorđu Vukadinoviću, jer je i Đorđe bez stranke ko Jovan bez zemlje.

– Đorđe Vukadinović! Ma on ti je bez stranke Đoka na biciklu! – verovatno ćemo u narednoj fazi objavljenih transkripata iz samostalnog ugostiteljskog objekta, čuti šta Nikola Jovanović misli o političkom subjektu Đorđu Vukadinoviću.

Sad vam je valjda sve jasno o novom političkom savezu koji će doakati Vučiću već 2022. godine, mada još čuvaju tajnu koju će neokaljanu, nekompromitovanu, nestranačku ličnost izbaciti kao protivkandidata Vučiću i ko će biti dugo očekivani “Koštunica 2”.

– Konačno smo odlučili: kandidat Udružene opozicije Srbije koji će pobediti Vučića na predsedničkim izborima bićeeeeee… – očekujte tu slatku neizvesnost već krajem 2021. godine.

– Samo da nije Džej! – strepeće gledaoci ispred malih ekrana.

– Ma ne… kakav Džej… Naš predsednički kandidat biće izvođač pod rednim brojem 12, Đorđeee Vuuukadiiinović! – saopštiće na vanrednoj konferenciji za štampu Udružena opozicija Srbije ime svog dugo očekivanog kandidata koji će srušiti Vučića.

– Čujte, a da ipak razmislite o Džeju? – uzviknuće unisono onaj deo Srbije koji duboko veruje u Savez za Srbiju udružene srpske opozicije ili kako će se već tada zvati ta skupina.

Koja će do tog momenta, moguće, da preraste u neki novi labaviji savez, Udruženu demokratsku opoziciju, skraćeno UDO, za koju će mudri Nikola Jovanović u 73. nastavku kafanskih ispovesti garantovano reći: “Znaš šta ti je Udružena demokratska opozicija bez mene? To ti je UDO na biciklu. A Glavni odbor (GO) Udružene demokratske opozicije, ti je GO UDO na biciklu!”

3 KOMENTARA

  1. Ovo je jedan od najboljih tekstova Draže Petrovića u istoriji :)))))))))))))))))))

    Na spisku nedostaju samo revolucionari iz javnih preduzeća – PUFOVCI nekakovi Pokret ujedinjenih fantoma koji pevaju pesmice :))))))))))))))))) pa da doživljaj bude potpun!

Comments are closed.