Dok Trampova administracija sastanči sa Tajvanom, Kina izvodi vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Kineska vojska je danas izvela vojne vežbe kod Tajvanskog moreuza dok je na tom ostrvu u poseti visoki američki zvaničnik.

Podsekretar Stejt departmenta za rast, energetiku i prirodnu sredinu Kit Krač koji boravi u trodnevnoj poseti Tajvanu već se sastao sa tajvanskim ministrom ekonomije i biznis liderima. Kasnije danas bi trebalo da se sastane sa predsednicom Tajvana Caj Ingven.

Kao odgovor na Kračovu posetu, kineska vojska je poslala dva bombardera i 16 borbenih aviona blizu Tajvanskog moreuza gde je održala vojne vežbe.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Ren Guokiang nazvao je vežbe “legitimnom i neophodnom akcijom koja je preduzeta kao odgovor na trenutnu situaciju u Tajvanskom moreuzu radi zaštite nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da Kina ima “čvrstu volju, puno poverenje i sposobnost da osujeti svako spoljno mešanje i separatističke akcije tajvanskih snaga za nezavisnost”.

Kineska vojska je saopštila da su vežbe uključivale mornaričke i vazduhoplovne jedinice, a da je cilj procena njihove sposobnosti za izvođenje zajedničkih operacija.

Odnosi SAD i Tajvana su formalno prekinuti 1979. godine, ali se oni i dalje nezvanično održavaju. SAD je najvažniji saveznik ostrva, pre svega u dobavljanju vojne opreme.

AP ocenjuje da će Kračova poseta Tajvanu produbiti već postojeće tenzije između Vašingtona i Pekinga.