“Dok televizija pušta koncerte, na ulicama protestuju radnici”: Počeo generalni štrajk u Belorusiji, Lukašenku poručuju “odlazi”, ne rade ni pojedini mediji

0
(AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Beloruski demonstranti okupili su se jutros ispred više fabrika i ispred sedišta javne televizije u Minsku, na poziv opozicije koja je najavila generalni štrajk zbog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka.

Oko 5.000 radnika iz fabrike traktorskuh guma, koju je danas posetio Lukašenko, izašlo je na ulice Minska tražeći od njega da preda vlast, prenosi Blic.

Kako javljaju novinari Frans presa, demonstranti koji nose belo-crvene zastave opozicije, okupili su se i ispred fabrike MZKT gde je Lukašenko danas stigao helikopterom.

Hiljade zaposlenih je obustavilo rad i u fabrici traktora u Minsku (MTZ), rekli su zaposleni agenciji Frans pres.

Radnici iz drugih fabrika su na putu ka fabrici MZKT kako bi se pridružili demonstrantima, objavio je sajt tut.by.

“Odlazi”, “Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti”, uzvikivali su demonstranti ispred sedišta MZKT.

Jedna od opozicionih političarki Marija Kosenikova je najavila odlazak do sedišta javne televizije u znak “podrške kolegama u otporu”.

Ta najava je pozdravljena uzvicima “Hvala!”.

Gomile fabričkih radnika priključile su se protestu, a mediji prenose da su se i zaposleni sa državne televizije priključili generalnom štrajku. Vlada, međutim, tvrdi da državni emiter “radi uobičajeno”.

“Televizija funkcioniše uobičajeno. Do sada nisam dobio informaciju o štrajku na beloruskoj televiziji. Program se emituje, ali koliko znam postoje određeni problemi” rekao je ministar informisanja Igor Lutski.

Istovremeno, zaposleni u Belteleradio kompaniji rekli su da je u toku štrajk i da televizija Belorusija-1 trenutno emituje stare programe, preneo je Tanjug.

Na “Tviteru” je okačen snimak na kojem se vidi masovan protest na ulici dok televizija pušta koncert. Na drugom snimku navodno se vidi prazan studio državne televizije i čuje muzika koja se emituje.

Štrajkači su danas izašli ispred fabrika mašući belim i crvenim zastavama. “Odlazi!”, “Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti”, vikali su demonstranti.

Lukašenko se, s druge strane, sastao sa radnicima fabrike MZKT, pokušavajući da minimizira proteste i pruži uveravanja da fabrike rade i pored poziva na generalni štrajk.

“Ako neko ne želi da radi i želi da ode… vrata su otvorena”, rekao je Lukašenko.

Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, ponovo je danas odbacio pozive na ostavku.

“Nikada neću učiniti nešto pod pritiskom”, poručio je on.

“Nećete doživeti da vidite dan kad radim bilo šta pod pritiskom. Neće biti ponovnih izbora, jer u tom slučaju, neće biti fabrika, plantaža. Sve će biti uništeno za pola godine”, rekao je Lukašenko, a prenosi agecnija Tass.

“Govorite o nefer izborima i želite fer izbore? Imam odgovor za vas. Upravo smo imali izbore i, osim ako me ne ubijete, neće biti novih izbora”, dodao je Lukašenko.

On je izjavio je da bi pristao da deli vlast i da se izvrše izmene Ustava, ali da nije spreman da to učini pod pritiskom demonstranta, javila su beloruske agencije, a prenosi Tass.

Lukašenko je rekao da je već u toku rad na mogućim izmenama Ustava koje bi mogle da dovedu do podele vlasti, navodi se u agencijskom izveštaju.

Lukašenko je reizabran na predsedničkim izborima 9. avgusta nakon čega su usledili masovni protesti. EU je u petak odobrila uvodjenje sankcija beloruskim zvaničnicima zbog represije i izborne kradje.

Opoziciona kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska izrazila je danas spremnost da vodi zemlju, dan nakon jednog od najvećih opozicionih protesta u istoriji zemlje na kojem se više desetina hiljada ljudi okupilo u Minsku zahtevajući odlazak Lukašenka.

Tihanovska je osudila masovnu kradju na izborima 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim podacima, osvojila 10 odsto glasova, a aktuelni šef države 80 odsto. Ona je početkom prošle nedelje pobegla u Litvaniju zbog pritisaka kojima je bila izložena.