“Dok su najveće svetske sile u prvom kvartalu imale ogroman pad, mi smo imali rast od 5 odsto…”

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Ministar finansija Siniša Mali čestitao je danas Medjunarodni praznik rada gradjanima Srbije i istakao da je država pokazala za vreme pandemije korona virusa koliko vodi računa o svakom radniku.

“Uprkos ovim teškim vremenima za ekonomiju u celom svetu, mi smo sve svoje snage usmerili upravo ka tome da radnici što manje osete teret pandemije korona virusa. Doneli smo Program ekonomskih mera koji će pomoći zaposlenima da zadrže svoje poslove i da dobiju plate, a da njihovim poslodavcima olakša poslovanje”, kazao je Mali, a saopštilo ministarstvo.

On je dodao da je važno da u ovim novim okolnostima radnici budu zaštićeni na radu i da im poslodavci obezbede svu neophodnu opremu kako bi mogli nesmetano da obavljaju svoje poslove.

“Tokom meseca aprila 339 kompanija, koje su zbog pandemije ili potpuno obustavile proizvodnju ili je značajno smanjile, normalizovalo je rad, dok se sa odsustva u te firme vratilo 34.884 radnika. Dakle, polako se sve ponovo pokreće, a od 7. maja kreću i prve isplate minimalne zarade kao podrška i pomoć za zaposlene. U tu svrhu smo izdvojili oko 32 milijarde dinara”, rekao je Mali.

Istakao je da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu gde je mali procenat ljudi ostao bez posla i istakao da je zemlja i u tome bolja od najmoćnijih ekonomija.

“Danas, 134 godine nakon što su se radnici izborili za svoja prava, zaposleni širom planete se suočavaju sa nekim novim izazovima”, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, više nego ikada važna je borba, kako bi da domaća ekonomija nastavila da raste.

“Dok su najveće svetske sile u prvom kvartalu imale ogroman pad ekonomije, Srbija je imala rast od pet odsto. Za vreme pandemije smo pokazali da je naša ekonomija fleksibilna i prilagodljiva, te da možemo sami da proizvedemo neophodna medicinska sredstva, lekove… Firme i radnici su se dobro organizovali, prilagodili novim okolnostima. Sada je više nego ikad jasno da nema ekonomskog rasta bez dobrih radnika”, naglasio je Mali.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. J Srbija je u vreme vladavina covida sa 19 izaslamnogo manje ztrava i u materijalnom i u ekonomskom smislu nego mnogo jace ekonomije. Zna se ko je za to najzasluzniji, cija dela i veze sirom vaskolikog sveta su tome doprineli. Radim u zdravstvu Republike Srbije i na izvoru sam informacija. Predsednik Vucic je posredno ili neposredno doprineo nabavci 1000 respiratora. Ja sam u svojoj lokalnoj sredini pokusao sa akcijom nabavke cebadi za bebe. Uvek se u humani trud vizionara ukljuci neka budala koja se nadje da bude pametna. tako je nasoj bolnici donirano 50 posto cebadi manje nego sto sam ja mogao da samostalno ostvarim. Pustite coveka koji se nicim izazvan pokazao da zasluzuje povernje gradjana Srbije da na miru ostvari svoju misiju, pa tek ionda podvucite crtu. Za 2-3 godine doci ce nam svetla buducnost o kojoj je jos u vreme Tita pricano. Ovo nisu bajke. I za sam kraj jedna digresija. Ja nisam clan nijedne partije.

  2. “Dok su najveće svetske sile u prvom kvartalu imale ogroman pad ekonomije, Srbija je imala rast od pet odsto…” Време је да неко председнику и министру објасни да раст на 6.000 евра , није исто што и раст на 60.000 евра, па тако ни пад. Док ћете са вашим растом од 5% (камо лепе среће) за неких 20 до 30 година стићи до друштва у коме ће се, за веровати је, живети цивилизовано и достојно човека, и тако да тренутна преокупација не буде како преживети и платити трошкове живота, у друштвима са бдп од 60.000 евра, теме су сасвим другачије, па и сам пад никако не одражава прелазак у другу димензију живљења, какво је у Србији, односно, животарења.

Comments are closed.