Dok se Tramp ponovo ne predomisli: Gugl nastavlja saradnju sa Huavejem

0
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp dozvolio je kineskoj kompaniji Huavej da nastavi poslovanje sa američkim tehnološkim gigantima, prenosi “Raša tudej”.

Prema njegovim rečima sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom je prošao “bolje nego što je očekivao”.

“Pristao sam da ne povećavamo postojeće tarife dok traju pregovori. Kina se složila da će, tokom pregovora, početi da kupuje velike količine poljoprivrednih proizvoda od naših farmera što ne utiče na našu nacionalnu bezbednost”, napisao je Tramp na Tviteru.

On je poručio da je važno što su pregovori sa Kinom ponovo uspostvaljeni, jer je odnos SAD sa tom zemljom “i dalje veoma dobar”.

“Kvalitet transakcije mi je važniji od brzine. Ne žurim, ali stvari izgledaju jako dobro”, dodao je Tramp

Tramp i Si su na samitu G20 u Osaki postigli dogovor o “novom prekidu vatre” u trgovinskom ratu koji traje već godinu dana. Pre oko mesec dana, Tramp je uveo zabranu poslovanja američkih firmi sa kineskim, zbog čega je Gugl najavio prekid saradnje sa Huavejem. Za sada je nepoznato da li se ukidanje zabrane odnosi i na opremu za 5G mreže koje obezbeđuje Huavej.

“Ono što radimo u Silikonskoj dolini je neverovatno i sa time niko ne može da se poredi, i ja sam pristao da im dozvolim da nastave da im prodaju te komponente”, rekao je Tramp, ne pominjući ni jednom Huavej.