Dok se koronavirus širio Azijom, Zapad se pripremao za epidemiju: Da li je to vreme iskorišćeno na pravi način?

0
Foto: Profimedia

Početkom godine, delovi istočne Azije bili su pomalo zastrašujuće mesto.

Koronavirus se brzo širio kontinentalnom Kinom i na njenim susedima, a slučajevi su zabeleženi i u Južnoj Koreji, Hongkongu, Japanu… Zapadne vlade počele su evakuaciju grašana iz Vuhana, gde je virus prvi put otkrien, a mnogi strani državljani su počeli da beže iz regiona, zadržavajući se u svojim matičnim zemljama, piše CNN.

Sada kada se situacija skoro u potpunosti preokrenula – uz zapažani izuzetak Japana i Singapura – vlade istočne Azije prijavljuju pad novih slučajeva i postepeno počinju da smanjuju mere karantina. Kako je situacija na Zapadu postoje sve strašnija, Azija postaje kao jedno od najsigurnijih mesta na svetu.

Nešto je i do vremena. Azija se bavi koronavirusom od kraja prošle godine, pa su vlade morale duže da reaguju, a talasi infekcija su se dizali i padali. Evropa i SAD su u relativno ranim fazama svojih epidemija i može se očekivati da će se brojevi obolelih smanjivati i tokom narednih nedelja i meseci.

Ali ovo objašnjenje propušta jednu činjenicu: Zapada nije morao da prođe kroz iste cikluse kao Azija, gde su vlade i javni zdravstveni sistemi malo upozoravali na virus i pokušavali da ga razumeju, reagujući na epidemiju.

Iako je značajna pažnja posvećena početnom odgovoru Kine na virus – posebno omalovažanju i prikrivanju ključnih informacija u ranim nedeljama pandemije – u mnogim zemljama raste gnev zbog neuspeha drugih vlada u zemljama u kojima je situacija bila jasna.

Doktor Entoni Fauci, vodeći imunolog u SAD, rekao je da su mere socijalne distance dale veliki efekat, ali da SAD želi da još više reaguje kako bi se suprotstavila virusa na jesen, ako se ponovo pojavi.

Prošle nedelje, jedan od glavnih istraživača i naučnika u EU, podneo je ostaku zbog reakcije evropskog bloka na virus, dok u Velikoj Britaniji, gde je premijer Džonson napustio bolnicu posle zaraze koronavirusom, raste broj skandala zbog nedostatka zaštitne opreme za medicinske radnike.

U Aziji raste osećaj zaprepašćenje što vreme nije bolje iskorišćeno. Posebno je tako u Kini, gde su državni mediji podržali naraciju da je reakcija zemlje na virus spasila svet od mnogo gore pandemije i da su žrtve koje su dali Kinezi upropašćene lošim postupanjem vlada na zapadu.

Mnoge od tiha vlada bile su spremne da svu krivicu svale na Pekin, ali dok su prikrivanje informacija i nedostatak transprentnosti odložili međunarodni odgovor, mnogo onoga što znamo o virusu – uključujući njegovu ozbiljnost i sposobnost širenja – bilo je opšte poznato, a zemlje još uvek nisu uspevale ili su odbijale da deluju.

Iako je sada lako primetiti da je koronavirus eksplodirao u globalnu pandemiju, u početku se činilo da je najgora situacija u Kini, a najveći broj žrtava u Vuhanu.

Sporadične epidemija izvan Kine nisu zabeležila nivo smrtnih slučajeva kao u Vuhanu. I nije se takva vrsta brzog širenja unutar Kine kasnije pojavila u Evropi i SAD.

Slučajevi u Italiji eksplodirali su krajem februara dok je ta zemlja pokušavala da zaustavi širenje infekcije u Lombardiji, a potom i u većem delu severnu Italije, da bi na kraju pretekla Kinu po broju smrtnih slučajeva usled koronavirusa.

No, iako su vlasti i stručnjaci bili iznenađeni time koliko se virus brzo širi, složili su se da postoji opšti osećaj zajedništva među vladama na Zapadu.

Od izbijanja pandemije, ona se često poredila sa SARS-om, od njenog izbijanja u Kini od pokušaja vlada da prikriju činjenicu kako se virus proširio Kinom.

Dva virusa su srodna i izazivaju slične simptime, ali novi koronavirus odavno je pretekao SARS u pogledu broja smrti i sposobnosti širenja.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus