Dok se boji koronavirusa, Kongo proglasio kraj druge najsmrtonosnije epidemije ebole

0
Beta - AP Photo/Jerome Delay, File

Kongo je danas proglasio kraj epidemije ebole na istoku zemlje, druge najsmrtonosnije u istoriji.

Za nešto manje od dve godine, od ebole je na istoku Konga umrlo 2.280 ljudi, dok su naoružani pobunjenici i nepoverenje stanovništva onemogućavli rasprostranjenu vakcinaciju.

Kongo se i dalje suočava s velikim zdravstvenim izazovima, među kojima su najveća svetska epidemija malih boginja, sve veća pretnja od zaraze koronavirusom i nova epidemija ebole na severu zemlje.

Svetska zdravstvena organizacija je u aprilu planirala da proglasi okončanje epidemije ebole na istoku Konga, ali su tri dana dana pre očekivane deklaracije registrovana tri nova slučaja zaraze. Proglašenje kraja epidemije moralo je zbog toga da sačeka još 42 dana.

Epidemija, započeta u avgustu 2018. godine, predstavljala je izazov bez presedana za Svetsku zdravstvenu organizaciju, Ministarstvo zdravlja Konga i međunarodne humanitare grupe jer je to bila prva epidemija ebole u zoni sukoba.

Prisustvo naoružanih grupa predstavlja toliki rizik da vakcinacije mogu da sprovode samo mali timovi koji dolaze helikopterom.

Ali najveći deo rizika po zdravstvene radnike predstavljali su meštani, uglavnom gnevni zbog prisustva stranaca i količine novca koji se troši na ebolu dok je znatno više ljudi umrlo od dugogodišnjih uzročnika smrti kao što je malarija.

Nekoliko godina ranije, u epidemiji ebole na zapadu Afrike umrlo je više od 11.000 ljudi, pošto u to vreme nije bilo licencirane vakcine ni tretmana za lečenje te zaraze.

Do izbijanja ebole na istoku Konga, napravljene su dve eksperimentalne vakcine protiv bolesti od koje umre gotovo svaka druga zaražena osoba.

(Beta)