“Dok je Bergoljo živ, Stepinac neće postati svetac”: Papa Franja u borbi protiv klerofašizma – Čitajte u Nedeljniku

2
Profimedia

Čuda nisu dovoljna da bi neko bio proglašen svecem. Cinici bi rekli da bi se Alojziju Stepincu, zagrebačkom nadbiskupu za vreme Drugog svetskog rata, već na prvu loptu dalo identifikovati dva čuda.

Prvo, kojim je čudom, kao velikomučenik proganjan od komunističkih vlasti koji pod pretnjom životom nije želeo da ustukne u odbrani crkve, teški mučenički kazamat provodio u kućnom pritvoru. A neposredni učesnici njegovog hapšenja su i za Nedeljnik potvrdili da „dlaka sa glave nije smela da mu fali“.

Drugo je, svakako, kojim to čudom nije uspeo da vidi šta se dešava u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, čije stvaranje je blagosiljao rečima da „govori krv svojom tajanstvenom povezanošću sa zemljom u kojoj smo ugledali svijetlo Božje i s narodom iz kojega smo nikli“.
Tek, blaženi Stepinac neće uskoro biti proglašen za sveca i to je papa Franja nedavno prvi put javno rekao. Ono što nije do kraja otvoreno rekao, to je da neće biti proglašen za sveca dok god je on na čelu Katoličke crkve.

U NOVOM NEDELJNIKU ČITAJTE KAKO JE PAPA FORMIRAO MIŠLJENJE O STEPINCU, KAKO POKUŠAVA DA “PROČISTI” HRVATSKU BISKUPSKU KONFERENCIJU, KOJE ARGUMENTE I DOKUMENTA JE DOBIO DIREKTNO OD SRPSKIH UČESNIKA MEŠOVITE KOMISIJE, KAKO JE ZAISTA UHAPŠEN STEPINAC I KAKO SU SE KOMUNISTIČKE VLASTI ODNOSILE PREMA NJEMU…

Novi Nedeljnik je na kioscima od četvrtka, 16. maja. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnica.net

2 KOMENTARA

  1. Latini su varalice stare…rece Njegos! Da bi se uvukao u d..e Srbima …pa da nam dodje ovde…neveruj latinu ni kad ti poklone donosi!

  2. za prisustvo u srbskoj vojsci u Velikom ratu dobija od Ace nagradu čin oficira srbske vojske?
    No drugi razlog za međusobno poštovanje Stepinca i Aleksandra Karađorđevića, tog ranog jula u Beogradu 1934, bila je shvatanje da je pošast komunizma najveći problem čovečanstva. “Jedino je Katolička crkva dorasla komunizmu i kadra je uhvatiti se s njim u koštac”, zapisaće biskup svoje reči upućene kralju tog dana.
    “To je i moje uverenje, Preuzvišeni”, odgovorio mu je kralj, “da je jedino katolička crkva kadra držati frontu protiv komunizma i meni je veoma drago da ste ovako otvoreni i iskreni…”

Comments are closed.