“Dogovorili smo se…”: Zemlje Balkana rade na zajedničkom protokolu za prelazak granica

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Zdravstvene vlasti zemalja Balkana dogovorile su se danas da rade na zajedničkom protokolu za prelazak granica, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije.

Video-konferencija povodom pandemije KOVIDA-19 u zemlljama regiona održana je na incijativu ministra zdravlja Severne Makedonije Venka Filipča.

Učestovale su njegove kolege iz Albanije, Grčke, RS i s Kosova, zamenik ministra zdravstva BiH, direktorka Institutaa za javno zdravlje Srbije i direktor Zdravstvenog inspektorata Bugarske.

Filipče je na Fejsbuku napisao da je zaključeno da je potreban koordiniran pristup za granice – da se omogući slobodan prelazak, uz kontrolu stanja putnika, zbog koronavirusa.

“Dogovorili smo se da napravimo inicijalni dokument zajedničkog protokol za granice. Na dokumetu će raditi radna grupa s članovima iz svih zemlaja Zapadnog Balkana i Grčke i Bugarske”, napisao je ministar.

Filipče je najavio da će najkasnije za dve sedmice biti naredna video-konferencija kakva je bila današnja, kada su učesnici obavestili o stanju epidemije u svojim zemljama, zadacima na početku školske godine, pripremama zdravstvenih sistema za jesen i pripremi za nabavku vakcina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Severne Makdonije.