“Dogovor u Vašingtonu nije nužno u interesu Srbije…”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) ocenio je da napredak u rešavanju ekonomskih pitanja Beograda i Prištine “samo načelno može da se pozdravi” zato što on ne mora nužno da bude u interesu Srbije.

Govoreći o sporazumu koji je juče potpisan u Vašingtonu, Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da će to zavisiti od toga da li  se njime ojačava ili slabi pozicija zemlje u rešavanju “suštinski važnih političkih pitanja”.

“Ovakvim potezima se dodatno delegitimiše uloga UN, čija administracija i dalje funkcioniše u južnoj srpskoj pokrajini i na čijoj ulozi Srbija mora neprestano da insistira, a kontinuirano legitimišu prištinske secesionističke vlasti. U tom kontekstu, sporazum potpisan u Vašingtonu ne može da se oceni kao povoljan”, ocenio je Jovanović.

U saopštenju se navodi i da uloga Predsednika Srbije u domaćem političkom sistemu jeste snažna, jer je zasnovana na demokratskom legitimitetu, ali da se ne sme prevideti ustavna norma prema kojoj je Vlada Srbije nadležna za vodjenje i utvrdjivanje politike zemlje. 

“Predsednik (za to nije nadležan) i zato je od najvećeg značaja da kosovska politika Srbije, odnosno razgovori o najefikasnijem načinu povratka Kosova i Metohije u puni ustavnopravni poredak zemlje, budu predmet šire javne rasprave”, kaže Jovanović.

(Beta)