“Događaj bi bio potpuniji da su učestvovale i Srbija i Rusija”: Kako je Milo Đukanović iznenadio u Varšavi

3
Foto: Profimedia

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je na ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata u Varšavi da bi taj događaj bio još potpuniji da su na njemu prisustvovali i predstavnici Rusije i Srbije, iako je istakao da je odluka o tome koje će zemlje učestvovati na proslavi pripala domaćinu, preneo je B92.

“Moje mišljenje je da bi događaj bio još potpuniji da je u njemu učestvovala i Rusija. Imam na umu, zapravo, tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski savez imao u oslobađanju Evrope i u zajedničkoj savezničkoj pobedi nad fašizmom”, kazao je Đukanović za RTCG.

On je dodao i da žali što se na događaju nisu pojavili ni predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda.

“Počev od Srbije, koji su, zajedno sa nama, dali nemerljiv doprinos jednoj velikoj pobedi u Narodnooslobodilačkoj borbi, koja je predstavljala, rekao bih, važan deo ukupne pobede nad fašizmom tokom Drugog svetskog rata.

Đukanović je rekao i da ovakvi događaji i okolnosti opominju da “moramo dublje razmišljati o potrebi boljeg razumevanja i bolje saradnje, u interesu svih nas”.

“Vjerujem da ćemo imati svi skupa to na umu, mislim da je današnje učešće Nemačke na najvišem nivou i istorijski važan govor predsednika Štajnmajera veliki podstrek svima nama da mislimo o tome na dodatno odgovoran način, u ovom periodu u kome će se pripremati obeležavanje 75. godišnjice pobede nad fašizmom”, rekao je Đukanović.

Đukanović je bio među dvadeset svetskih lidera na ceremoniji u Vašravi gde je, udaranjem u zvono mira i polaganjem venca na Spomenik neznanim junacima, poput ostalih državnika, odao počast žrtvama Drugog svetskog rata.

3 KOMENTARA

  1. Ma dobro svi znamo da je tadasnji SSSR doprineo pobedi nad fasizmom , ali svakako ne srazemrno koliko je ta velika sila od Crne Gore bila zasluzna . Da ne bese crnogoraca , pobedi Hitler . A i Kolindini su dorpienli . Znate onaj ljubazan docek Nemaca
    u Zagrebu 1941-ve je samo bila navlaka da ih kasnije zaskoce iza ledja i pobede . Jer da ne bese te dve super sile sa Balkana odnese Hitler pobedu verovatno .

  2. Komunisti iz Titograda su upotpunili svetsko slavlje svojim prisustvom. Odao počast žrtvama Drugog svetskog rata. Pobio bi sve u Crnu Goru koji u se suprotstave, komunista Milo iz Titograda.

Comments are closed.