Dođite i vodite svoje vojnike kući…: Telefonski razgovor Majka Pompea i iračkog premijera

0
Profimedia

Irački premijer Abdel Abdul-Mahdi poručio je američkom državnom sekretaru da pošalje delegaciju u Irak koja bi pripremila mehanizam za povlačenje američkih trupa iz te zemlje, navodi se u saopštenju objavljenom danas. 

Kako prenosi agencija Beta, u saopštenju prelaznog iračkog premijera navodi se da je zahtev upućen sinoć, u telefonskom razgovoru Abdul-Mahdija s američkim državnim skeretarom Majkom Pompeom. Navodi se da je Pompeo pozvao iračkog premijera.

Saopštenjem se nagoveštava da Abdul-Mahdi ostaje pri svojim ranijim izjavama da američke trupe treba da napuste Irak uprkos nedavnim znacima smirivanja tenzija izmedju Teherana i Vašingtona posle uzajamnih napada koji su doveli Irak na ivicu posrednog rata.

Tenzije su se smirile u sredu kada je predsednik SAD Donald Tramp dao znak da Vašington neće ići ka daljoj eskalaciji.

Irački premijer je rekao da njegova zemlja odbacuje svako kršenje svog suvereniteta, uključujući iranski raketni napad na američke trupe u Iraku, kao i američku povredu iračkog vazdušnog prostora u napadu dronom u kojem je prošle nedelje ubijen visoki iranski general.

Irački premijer je pozvao Pompea da pošalje delegate u Irak da pripreme mehanizam za sprovodjenje rezolucije Parlamenta Iraka o povlačenju stranih trupa iz Iraka, navodi se u saopštenju.

“Premijer je rekao da su američke snage ušle u Irak i dronovi lete u iračkom vazdušnom prostoru bez dozvole iračkih vlasti što je kršenje bilateralnih sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Visoki američki vojni zvaničnici rekli su da ne planiraju američko povlačenje iz Iraka.

Irački poslanici su doneli neobavezujuću rezoluciju o potrebi odlaska američkih snaga posle napada prošlog petka, u kojem su u Iraku ubijeni iranski general Kasem Solejmani i visoki irački komandant paravojne grupe Abu Mahdi al Muhandis.

Najnovija eskalacija počela je kada je u raketnom napadu za koji je okrivljena proiranska paravojna grupa Kataeb Hezbolah, ili Hezbolah Brigade, ubijen američki podizvodjač u vojnoj bazi u provinciji Kirkuk. SAD su uzvratile nizom napada na baze te paravojne grupe i ubile njenih 25 pripadnika.