Dodik: Zašto da i BiH ne prebaci ambasadu u Jerusalim? Komšić: A da priznamo Kosovo?

0

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je da se sutra održi vanredna sednica na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova, saznaje N1 Sarajevo. Ovaj potez Komšića usledio je nakon najave njegovog kolege Milorada Dodika da će zatražiti održavanje sednice u vezi sa premeštanjem ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Podsećamo, Dodik je juče uputio predlog kolegama u ovoj instituciji o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

“Ako nam je baš stalo do američke podrške, zašto i mi ne bismo uradili isto”, pitao se ili konstatovao za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik i dodao:

“Zgodna je prilika jer dolazi Palmer u sredu pa ću mu reći da smatram veoma važnim za BiH da premestimo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. To bi značilo i za Amerikance i za Izraelce, a ako predsednik SAD-a na tome insistira, onda gde ćete bolju i direktniju stvar da dođete do njega”.

Licemerno je Dodikovo zalaganje, kao čoveka sa američke crne liste, za američke interese – reakcija je njegovog kolege iz državnog Predsedništva Željka Komšića.

 “Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čoveka u Bosni i Hercegovini koji je više protiv američkih interesa. Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim predlozima nema priče”, poručuje Komšić.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović Dodikovu inicijativu ocenio je politikantskom rekavši da uopšte neće biti tema na sednici.

“BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija. Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda pre svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo preti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a”, ističe Džaferović.