Dodik: Vučić mora da zna kakva je situacija u BiH, RS ne traži ništa od njega…

2
Foto: Profimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je danas izjavio da Republika Srpska ništa ne traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već želi samo da ga informiše o stanju u BiH.

Dodik je pred sutrašnji sastanak s predsednikom Srbije u Beogradu rekao da Vučić “mora da zna kakva je situacija u BiH”, dodavši da je celovit prikaz toga u dokumentu ranije dostavljenom Vučiću.

Po njegovim rečima, “osnovna ideja” je da se vidi da se međunarodna zajednica različito ponašala u vezi s BiH i Kosovom.

Dodik je rekao da su mnogi međunarodni službenici koji su radili i u BiH i na Kosovu, “imali jedinstveni cilj da uskrate prava srpskom narodu i srpskoj državi”.

“U tom pogledu mi smo, kroz pregled antidejtonskog ponašanja u okviru onoga što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u novembru prošle godine, sačinili operacioni plan na koji način ćemo te zaključke prezentovati i držati ih na neki način živim”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Još je rekao da tu “nema nikakve aktivnosti u vezi sa secesijom, za koju stalno pominju da je glavna priča”, već da je to “borba za status” koji je definisan “izvornim Dejtonskim sporazumom i mi hoćemo to”.

Dodik je ocenio da se “nasiljem visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH menja ustavno-pravni položaj Republike Srpske i neopravdano i neželjeno se centralizuje BiH”.

“Sud i tužilaštvo su nametnuti, isto kao i fiskalni sistem, obaveštajna služba, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična služba. Sve su to stvari za koje su mislili da su gotove i da o tome ne treba da se priča. Mi hoćemo da pričamo o tome”, naglasio je Dodik.

Pošto je naveo da bošnjačka stranka SDA ovih dana govori o agresiji, upitao ju je zašto Srbe, odnosno Republiku Srpsku, zadržava u BiH, ako su agresori, i ocenio da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džeferović nije autoritet, “niti relevantan da priča o Republici Srpskoj”.

Džaferović je ranije izjavio da Republika Srpska može biti samo administraivna jedinica unutar ustavopravnog poretka BiH ili nepostojati kao entitet, uz poruku “da dobro povedu računa o tome”.

“Razlika između mene i Džaferovića”, rekao je Dodik, jeste “ta što je on bio komadant u ratu, a ja samo političar.., poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske što mi je bio ratni raspored, dok je Džaferović bio komadant policije koja je morala da procesuira one koje su sekli srpske glave u Zenici, gde je bila njegova zona odgovornosti, a ništa nije preduzeo”.

Dodik je rekao da Džaferović “nije autoritet koji bi mogao nešto da priča jer je 15. avgusta 1993. ili 1994. godine – o čemu postoje zapisi tadašnjeg Centra službi bezbednosti Zenica, prisustvovao odsecanju glava srpskim vojnicima što su radili mudžahedini”.

Džaferoviću je poručio: “Nemojte vi nama pretiti! Srbi ne mrze Bošnjake, ali ono što su uradili Hrvatima, nama sigurno neće! Oni su Hrvate majorizovali u Federaciji BiH, a sada žele da to urade i sa Srbima u uverenju da ćemo nestati i da ća nas biti manje. Naravno da nećemo nestati”, rekao je Dodik.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Dodik ke veoma pametna budaletina i četnik svojevtsni sli nazire se kraj vladavind ai onoga što vladačuj on če da prezentuje prvorogjenom o stanju u BiH na tu mnogo pametovanja rs. Mora nestati i nestače ubrzo.

Comments are closed.