Dodik: “Nedorasli Komšić i Džaferović naneli štetu BiH nedolaskom na sastanak s Lavrovim”

2
Foto: Profimedia

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su dvojica članova Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim naneli štetu upravo onome za šta se formalno zalažu, a to je država BiH, koja je imala tu čast da je poseti jedan od vodećih svetskih diplomata.

On je ponašanje Komšića i Džaferovića nazvao “nedoraslim”.

“Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svetsku velesilu, ispali su smešni i pred svojim narodom i pred svetskom političkom scenom”, rekao je Dodik za Novinsku agenciju RS (Srna).

On je ocenio da su Komšić i Džaferović “sve što su eventualno imali da primedbuju ruskom šefu deplomatije mogli su da to učine direktno, na teritoriji koju smatraju svojom”, dodavši da oni to “nisu smeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Rusiji obračunavaju navodnim argumentima koji su drugo ime za diplomatskli skandal”.

“Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obeležja, koja koristi na osnovu Ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu, za čije poštovanje se zalaže Rusija, a na osnovu kojeg postoji i BiH”, kazao je Dodik.

Ako je stav Rusije o neophodnosti gašenja institucije Visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsedništva, ocenio je, to je tek skandalozno.

“Nije valjda da se ministar spoljnih poslova Rusije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH, a dva člana Predsedništva navijaju da BiH ostane protektorat”, kazao je Dodik.

On je naveo da je zbog svega toga rekao da je njihov nedolazak najslikovitije objasnio dubinu problema u kojima tavori BiH.

“Ako su ovim hteli da se dodvore Bošnjacima muslimanima, nadam se da će im znati objasniti zbog čega BiH trpi finansijsku štetu, zašto pada broj radnih mesta ako Rusija odluči da na ovaj skandal odgovori smanjenjem privredne saradnje”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je kao predsedavajući Predsedništva BiH danas u Sarajevu ugostio šefa ruske diplomatije, imao odličan sastanak i raduje se svakom susretu sa njim ili bilo kojim visokim zvaničnikom ove prijateljske države.

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Želko Komšić odbili da se sastanu s njim jer je, kako su naveli, posetom Istočnom Sarajevu i izjavama posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom “pokazao nepoštovanje institucija, ustavnog sistema i države BiH”.

2 KOMENTARA

  1. Ne znam za šta bravo. Za štetu koju su naneli? Ja pedalj moje Srbije volim više nego celu Moskvu, ali smtonosna Rusija i ostale zemlje iz SSSR-a koje zaboravljate su platile svojom krvlju slobodu Evrope. Da li to neko zaboravlja ili pamti?

  2. Bravo za Šefika i Željka. Ne žele ruse ni blizu. vučić-dodik rusofilska politika će nas baciti u smrotnosni zagrljaj rusije. Svi zaboravljaju ropstvo pola Evrope skoro 60 godina.

Comments are closed.