Dodik: „Ne postoji šansa da opozicija preuzme vlast u RS, vlada ima dovoljan broj glasova i ostvariće svoj mandat…“

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je danas komentarisao aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a govorio je i o pravosuđu, budžetu i Vladi RS, opoziciji.

Dok vlasti BiH pregovaraju o novom kreditnom aranžmanu sa MMF od 750 miliona evra, ali je za njegovu realizaciju neophodno ispunjenje više uslova, Dodik je izjavio da ne treba prihvatiti taj aranžman jer „Izvršni komitet SNSD smatra da pristup MMF prema BiH ne uvažava realnu situaciju u BiH, zloupotrebljava posledice izazvane pandemijom koronavirusa i politički je usmeren na urušavanje ustavnog poretka BiH“.

Dodik je posle sastanka Izvršnog komiteta svoje stranke rekao da je to telo podržalo predlog budžeta Republike Srpske za narednu godinu, ocenivši da je taj predlog „odgovoran, realan“ i da „nije bilo nimalo lako doći do usaglašenog dokumenta u trenutnim okolnostima, jer se u sledećoj godini povećavati iznos dugova koje RS mora da vraća“.

Izvršni komitet SNSD-a podržava politiku očuvanja plata i zakonsku obavezu usklađivanja penzija što će od janura omogućiti povećanje penzija, rekao je Dodik novinarima.

Govoreći o pravosuđu posle najave predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltije da će podneti ostavku zbog optužbi u vezi sa korupcijom, Dodik je ocenio da se pravosudni sistem u BiH „ne zasniva na Ustavu“ i rekao da je pravosuđe neuspešno zbog „mešetarenja“ međunarodne zajednice.

Komentarišući spekulacije da će Milan Tegetija, pošto podnese ostavku na mesto predsednika VSTS, postati ministar pravde RS, Dodik je rekao da je Tegeltija „jedan od važnih ljudi koji bi mogli biti od koristi“, ali da „koliko znam, on ima svoje mesto u sudu, ali o političkim funkcijama ipak oodlučiti“.

Lider SNSD je kazao da na dnevnom redu nije rekonstrukcija Vlade Republike Srpske, koja, kako je istakao, ima podršku SNSD i kaolicionih partnera: „Ima sasvim dovoljan broj glasova i ostvariće svoj mandat“.

Po rečima Dodika, biće smenjeni „svi ministri koji ne budu sposobni da odgovore izazovima“ , ali da sada niko od njih „nije doveden u pitanje“.

Na pitanje da li će biti smenjen direktor Agencije za bankarstvo RS Rade Rastoka, kadar Demokratskog narodnog saveza (DNS) čiji je deo prešao u opoziciju, Dodik je odgovorio potvrdno i dodao: „Očekivao sam od takvih političkih gromada da same podnesu ostavku“.

Pošto je naglasio da vlast ima „sigurnu većinu“ u Narodnoj skupštini RS, Dodik je odbacio spekulacije da postoje šanse da opozicija preuzme vlast u Republici Srpskoj.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500