Dodik: Kina nam se našla kad je EU zatvorila vrata

0
Foto: CRI

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao jedan od učesnika ovogodišnjeg samita lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ocenio je, u razgovoru za Kinesku medijsku grupu, da se Kina pokazala kao jedan od značajnijih partnera BiH, te da je ovogodišnji skup prilika za analiziranje ranije odobrenih projekta, ali i razgovor o novim ulaganjima.

“Kina se tu pokazala kao jedan od važnih partnera, koji nije oklevao da realizuje ono što se dogovori i to nam daje optimizam da ćemo i u budućem vremenu, svi zajedno, a pogotovo mi ovde u BiH i Republici Srpskoj, animirati i zainteresovati Kineze koji su nam veoma važni. Postoji dugačka lista projekata o kojima želim da govorim, i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Dakle, postoji zainteresovanost za angažman i korišćenje sredstava iz ovog programa koji je promovisan 2012. godine i koji se pokazao održivim u uslovima globalne neravnoteže, koja je pretila da sve ono što na neki način dolazi iz Kine, bude osporeno i da ne bude prihvaćeno, odnosno da se vrše razni pritisci da se zaustave kineski angažmani. Format “17 +1″ daje šansu, pre svega nama ovde, da na brz i efikasan način dobijemo dodatna sredstva i partnere kako bismo išli dalje”, kazao je Dodik.

Dodik je naveo da su se Konfucijevi instituti u Banjaluci i Sarajevu pokazali kao važan segment saradnje dveju zemalja, ističući važnost kooperacije u oblasti kulture, obrazovanja i razvoja novih tehnologija.

Podsetivši da je Termoelektrana “Stanari” kod Doboja prvi projekt realizovan u okviru mehanizma “17+1”, Dodik je kazao da očekuje ubrzanje sprovođenja i ostalih zajedničkih projekata.

“To ćemo tražiti od kineskih partnera. Procedure su duge, a projekti ne mogu više da čekaju. Tu će svakako biti projekti iz oblasti energetike, a jedna od njih je vezan za Tuzlu i tamošnju termoelektranu. To je u nekoj fazi kad treba da zvanično počnu radovi i mislim da je sve ispregovarano. U Republici Srpskoj tu su poslovi koji su ugovoreni na sistemu hidroelektrana Bistrica, gde je sve formalno završeno, ali je potrebno da se obezbedi finansijski input. Tu su elektrane vezano za Hercegovinu, gde već imamo dogovor o tome sa konkretnim kineskim kompanijama. Tu je gradnja bolnice u Doboju, a tu su, naravno, i putevi i auto-putevi koje želimo da modernizujemo i nanovo izgradimo. Dakle lista projekata je zaista impozantna, a verujemo da će intenzivno krenuti”, dodao je.

Dodik je ocenio kako se Kina pokazala kao potentan ulagač, koji nema političkih zahteva i uslovljavanja.

“To je najbolji način. Ukoliko već uzimate kredite, plaćate kamate ili promovišete nečije tehnologije, to bi trebalo biti sasvim dovoljno, a ne da dolaze politički i neki drugi zahtevi. Kina se pokazala kao jedna od globalnih sila i jedan od najkorisnijih partnera”, istakao je.

Na pitanje da prokomentariše postignuti Sporazum o investicijama između EU i Kine, Dodik je ocenio da je on dobar za EU, ali i regiju kojoj pripada BiH.

“Dodatno se otvara ogromno masovno kinesko tržište, ne samo za potrošnju nego i za investicije u nove tehnologije kojima Evropa raspolaže… Svakako da će taj sporazum koristiti svima pa će i nama koji smo posredno njegovi konzumenti svakako dati priliku da sagledamo potencijal”, naglasio je.

Odgovarajući na pitanje koliko je pandemija korona virusa uticala na saradnju između zemalja, Dodik je kazao da je “pandemija odjednom zaustavila, i kao hirurškim nožem presekla kontakte”, ali i da je Kina, u takvom ambijentu, pokazala solidarnost i transparentnost.

“U svakom slučaju ogromne su štete nanesene značajnom delu sveta. Znam da se Kina pokazala kao jedna od najuspešnijih, svojom strukturom privrede, angažmanom u proizvodnji, pa i niskokomercijalnih roba. U Kini su svi nabavljali sve, niko nije imao ništa. Moram reći da smo mi na početku pandemije odjednom ostavljeni od naših evropskih partnera, koji su zatvorili svoje kapacitete za prodaju opreme – od respiratora do samih maski. Morali smo svi odjednom da se usmerimo na kinesko tržište. Od Kine smo nabavili svu neophodnu opremu, a sada imamo situaciju da je i Kina gotovo najveći i najsigurniji proizvođač vakcine protiv kovida 19 u svetu… Verujem da ćemo na kraju ovog samita naše kanale nabavke kineske vakcine bitno popraviti i da ćemo je obezbediti za naše ljude”, zaključio je Dodik.