Dodik: “Evroentuzijasti su bolesni ljudi, podržavam referendume u Donbasu”

1
EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Srbija treba da ima svoj stav kada je reč o referendumima u Ukrajini koje organizuje Moskva, zato što štiti svoj integritet, ali meni odgovara da referendum legalizujem kao način odlučivanja statusa Republike Srpske, rekao je aktuelni član Predsedništva BiH i kandidat za predsjednika RS Milorad Dodik gostujući u emisiji „Direktno sa Minjom MIletić“ na Euronews Srbija.

Navodi da u formalnom smislu Rusija jeste ugrozila teritorijalni integritet Ukrajine, ali da bi voleo da se govori o tome kako Amerika ima pravo da ode negde i zaštiti svoje preduzeće, a „Rusija nema pravo da zaštiti 15 miliona ljudi“.

Kada je reč o izborima u Bosni i Hercegovini, rekao je da želi da se vrati na mesto predsednika Republike Srpske jer nema pravo da beži od odgovornosti i negira da je finansiran od Rusije.

Dodik je u intervjuu govorio i o skorašnjem susretu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i o tome kako će taj sastanak uticati na poziciju Republike Srpske.

“Nama poseta donosi potvrdu o projektima, pre svega gasovod koji preko Srbije treba da dođe do Banjaluke i da tamo na prostoru Prijedora i Banjaluke gradimo dve elektrane na gas. Ovo je bio period kada sam pokušao da to ojačam, rusku podršku tom projektu i dobio sam je. Što se tiče političkih odnosa u BiH, ruska pozicija je tu poznata. Ona je isključivo vezana za podršku slovu Dejtonskog sporazuma, kroz podršku međunarodnom ugovoru, a ne onome što Zapad teži da napravi, a to je duh Dejtonskog sporazuma. Tu treba tražiti razloge za moje političko putovanje. Zapad je rešio da Dejtonski sporazum razgradi do mere da ga ostavi sa strane. Sa druge strane, Rusija je ostala privržena tome i zato je saveznik koga ja poštujem, kao i predsjednika Putina”, izjavio je Dodik, prenosi Danas.

Ističe kako smatra da su uzrok trenutnog sukoba rude i energenti, ukratko prirodni resursi kojima Rusija raspolaže.

“Što se mene tiče, mislim da srpski narod u najapstraktnijem smislu ima pozitivan odnos prema ruskoj državi i narodu. Drugo, Rusija je bila korektna u svim odnosima, nije nametala BiH, nije politički uslovljavala kao Zapad. Kada je Britanija, odnosno Zapad, hteo da se srpski narod kvalifikuje kao genocidni u prošlom vijeku, Rusija je stavila veto. Kakav bih ja bio čovek da sve to zaboravim i kažem: da, ovi koji su pobjesnili na Zapadu – ja ih podržavam. Ne, ne podržavam”, dodao je Dodik.

U toku razgovora izneo je otvorene sumnje u opstanak EU kao organizacije.

“Naravno da Amerikanci tu vode glavnu riječ i da to postoji kao takvo. Ali šta da radite, ako prihvatite njihove sugestije i podaništvo njima, onda ste završili za Republikom Srpskom i nacionalnim identitetom i nemate drugog izbora nego da se tome suprotstavite”, napomenuo je Dodik.

Odgovorio je i na optužbe da ga finansira Rusija.

“I to baš znaju Amerikanci. Bilo bi dobro, ali eto nisam. Znate šta? Ako iko ne bi trebalo da priča na tu temu to su Amerikanci, koji stalno plaćaju. Ta njihova podvala koja glasi ‘SAD daje pare nevladinom sektoru u Srbiji i RS i zovu ga nevladin sektor’ je sprdnja sa svim tim, jer to su čiste vladine pare. Kao i što plaćaju mnoge organizaije ovde. Nikakav novac nije došao iz Rusije, ja sam ponosan što je Putin pre neki dan rekao da podržava da pobijedim na izborima i to je ta podrška. Amerikanci djeluju, ja to znam. Nisam dobio ni tajno ni javno ni od jednog stranog faktora. Amerikanci, ako nešto imaju neka kažu. Bez moje stranke nema tamo političke stabilnosti, ja to znam. Razumijem da sam nekima i dosadio, ali ja sa svoje 64 godine osjećam se kao da sam tek krenuo. Naravno da se mijenjaju stavovi, jer se mijenjaju i okolnosti. Ja priznajem da sam bio evroentuzijasta, ali sada nisam. Ima li ovde još evroentuzijasta? Ako ima onda su bolesni jer ne gledaju realno. Ako neko misli da Evropa danas nudi stabilnost, a da je za nekoliko mjeseci euro pao u odnosu na dolar za 50 posto onda o čemu pričamo?”, naglasio je Dodik.

1 KOMENTAR

  1. “Ja priznajem da sam bio evroentuzijasta, ali sada nisam.” Што рече бивши председник Тома: “само се магарац не мења”. А ниси ти био само “евроентузијаста”, већ си био и “централиста”, како рече ономад: “Боље кантон у БиХ, него провинција у Србији”, па колико се да приметити, далеко је магаре побегло из тебе.

Comments are closed.