Dodik: Dok sam ja član Predsedništa, BiH neće ući u NATO

1
Foto: Profimedia

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da nema puta BiH u NATO i da nijedan integrativni korak prema toj vojnoj organizaciji neće biti učinjen dok on obavlja funkciju na kojoj se nalazi u Predsedništvu BiH i vodi Republiku Srpsku zajedno sa predsednicom Željkom Cvijanović i drugim funkcionerima.

“U poslednje vreme nigde od NATO-a niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli ‘na putu saradnje'”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO.

Dodik je naglasio kako nije mogao, ali bi voleo da jeste, da ukine Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), te je napomenuo kako je za to potrebna saglasnost u okviru Predsedništva BiH.

“Učinio sam da se onemogući Akcioni nacionalni plan (ANP) i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik saradnje sa NATO-om i mi to činimo”, istakao je Dodik.

On je podsetio na nedavnu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da nema učlanjenja i puta BiH u NATO ako na to ne pristanu Srbi.

“Izetbegović to nije govorio dok je sa njim u Predsedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i nedozvoljavamo da ide”, pojasnio je Dodik.

On je dodao i kako je Izetbegović bio optimističan za tu vrstu priče kada su u u državnim organima sedeli Šarović i Ivanić, odnosno SDS i PDP u Veću ministara BiH.

“Zašto Šarović i Crnadak nisu stavili ANP na dnevni red i odbili? Zašto je taj plan povukao hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić kada je bio stavljen na dnevni red Predsedništva BiH? Povukao ga je, jer je znao da ću ja biti protiv i pokrenuti vitalni nacionalni interes i srušiti to pitanje”, rekao je Dodik.

1 KOMENTAR

Comments are closed.