Dodik: “BiH nema nikakvog smisla i u njoj je sve nakaradno osim RS i njenog puta ka samostalnosti”

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Srpski član i predsedavajući Predsedništva Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da “BiH nema nikakvog smisla” i da je u njoj “sve nakaradno, osim Republike Srpske i njenog puta ka samostalnosti”.

On smatra da je mirni razlaz i dobra saradnja suseda po svim elementima jedini racionalan koncept za civilizovane narode koji su prošli tešku istoriju, piše Srpskainfo, a prenosi Blic.

“Niko nema nameru da ovde diže bilo kakve kineske zidove ili slično, ali ima nameru da Srpskoj omogući da koristi svoja prava stečena Dejtonskim mirovnim sporazumom, koja je ovaj narod izvojevao u svojoj slobodi i da stradanje više od 700 policajaca i drugih 29.000 stradalih za slobodu Republike nije besmisleno”, rekao je Dodik.

On je naveo da BiH ne daje nikakvu nadu nikome, pa ni Bošnjacima, koji imaju “zabludu i iluziju da mogu da nateraju i majorizuju Hrvate, da ih u dovoljnoj meri učine manjinom i istjeraju iz BiH”.

“To je sledeći scenario i za nas Srbe ukoliko ne bude Republike Srpske. Ta ideja je retrogradna i ne može da bude u funkciji budućnosti, nego samo u funkciji neuspeha”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da, sa druge strane, Hrvati, koji pokazuju potpuno nezadovoljstvo svojim statusom, sa pravom traže svoj položaj.

Dodik smatra da apsolutno nije uspeo eksperiment koji su u BiH sprovodili stranci zajedno sa Bošnjacima.

“Ovo je loše za sve, za Bošnjake, za Hrvate i nas Srbe, jer niko nije zadovoljan, pa ni međunarodni predstavnici i zato se i zadržavaju ovde sada već 25 godina, u lažnoj nadi da će napraviti ono što oni misle da treba nama da bude mera naše slobode i dobrog života”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska devastirana kriminalnim radnjama visokih predstavnika i političkom podrškom SAD i Zapada.

“Visoki predstavnici nas često pozivaju na vladavinu prava, a sve su učinili da vladavina prava ovdje ne postoji. Da su se držali vladavine prava ne bi kršili Ustav, ne bi došlo do toga da imamo Ustav, a skroz drugu situaciju na terenu”, zaključio je Dodik.