“Dobrović nikada nije zgradu Generalštaba posvetio Sutjesci…”: Razbijanje jednog od najvećih beogradskih mitova u novom Nedeljniku

0
Foto Igor Pavicevic

Dilema o tome da li bi zgrade Generalštaba, bombardovane 1999, trebalo da ostanu u sadašnjem nefunkcionalnom stanju ili ih treba obnoviti uskoro bi mogla da bude razrešena. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel došao na ideju da se zajednički obnovi zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane u Beogradu podignute su između 1955. i 1965. prema projektu čuvenog arhitekte Nikole Dobrovića, kao dvočlani ansambl, koji se u vreme građenja nazivao Državni sekretarijat za narodnu odbranu.

Ima mnogo mitova o jednom od najznačajnijih zdanja u jugoslovenskoj i srpskoj arhitekturi. Jedan od njih je i da je Nikola Dobrović želeo da ovekoveči bitku na Sutjesci, za šta nema nikakvih dokaza, naprotiv. Ono što jeste nepobitno, to je da je kompleks bio urbanistički motiv projekta zvanog “Veliki Beograd”, koji Dobrović nije stigao da završi. Ispostaviće se da će ovo ostati jedino beogradsko delo čuvenog arhitekte.

Branko Bojović, arhitekta i student Nikole Dobrovića, rekao je pre desetak godina da je njegov učitelj najveće ime srpske arhitekture u poslednjih 200 godina i da nikada nije kako na predavanjima tako ni u knjigama pomenuo da je zdanje projektovao po uzoru na Sutjesku.

Đorđe Bobić kaže sada za Nedeljnik takođe da nikada njegov profesor Nikola Dobrović nije svoje delo posvećivao Sutjesci.

“To je izmislila ili umislila neka ideologija političarska, čime su vlastonosci hteli da prisvoje njegovo delo i koriste ga za potrebe svojih interesa. I kasnije, posle promene društvenog sistema, trajala je i nastavljana je ta priča o Sutjesci opet iz nekih lukrativnih razloga, bilo da se radilo o održanju uspomene na oslobodilački rat ili, sa druge strane, kao neka priča o nepodobnosti te zgrade, upravo zbog podsećanja na Sutjesku, u novom uređenju društva. Arhitekturu jedne od najznačajnijih zgrada u ovom regionu su zanemarili i podvrgli je svojim potrebama, ideološkim ili političkim, ali najverovatnije ekonomskim”, kaže Bobić.

Novi Nedeljnik donosi veliku priču o Dobroviću, Generalštabu, kao i svim ranijim američkim planovima da se obnove zgrade teško oštećene u bombardovanju…

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 1. OKTOBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS