Dobro došli, braćo s Ostrva: Kako u Prištini dočekuju Engleze pred kvalifikacioni meč tzv. Kosova

0
AP Photo/Visar Kryeziu/Tanjug

Priština je danas u znaku prijateljstva prema Engleskoj. Na sve strane su transparenti i zastave koje poručuju Englezima – kao i pojedinim engleskim igračima – da su dobrodošli na Kosovo i Metohiju, uoči današnjeg meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, piše izveštač BBC-ja Fil Meknalti.

Žitelji južne srpske pokrajine čak su se potrudili da naprave zastave na kojima crveni mak, znamenje poginulih u ratovima, ispisuje reči “Dobrodošlica i poštovanje”. Englezi su na aerodromu u Prištini dočekani cvećem, a bili su prisutni i britanski vojnici iz misije na Kosovu. Neki lokalci su čak pozdravljali autobus dok se probijao ka hotelu.

BBC navodi da će engleski reprezentativci dobiti veliki aplauz, uz napomenu da su u Crnoj Gori i Bugarskoj bili podvrgnuti “rasističkom vređanju”.

Engleski javni servis u svemu vidi zahvalnost Prištevaca i ostalih “Kosovara” zbog učešća Ujedinjenog Kraljevstva u “oslobođenju zemlje nakon rata na Kosovu”.

“Imali smo veoma toplu dobrodošlicu”, rekao je selektor Engleske Garet Sautgejt. “Ova utakmica je proslava na Kosovu. Šteta je što nisu uspeli da se kvalifikuju, ali znam da će sada dati sve od sebe, kada više nemaju pritisak. Imaju šansu da naprave istorijski rezultat.”

BBC piše da će na stadionu Fadilj Vokri, koji nosi ime po legendarnom jugoslovenskom napadaču, biti 13.500 gledalaca, a da je trebovano više od 300.000 karata. Neki za ulaznicu, pola u šali, nude i bubrege, a neki i stanove.

Blic je preneo da je u jednom od kafića u kojima su se skupljali navijači Engleske nastalo i nastalo skandiranje “Fuck Serbia (j..i Srbiju)”, koje su podržali i domaći i gostujući navijači.