Dobitnik Nobelove nagrade za mir je Svetski program za hranu, ogranak agencije UN

0
Screenshot Twitter

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je Svetski program za hranu, ogranak agencije Ujedninjenih nacija „za napore u borbi protiv gladi, za doprinos poboljšanju uslova za mir u područjima pogođenim sukobima i za delovanje kao pokretačka snaga u naporima da se spreči upotreba gladi kao oružja za rat i sukobe”.

Komitet je naveo da je Svetski program za hranu bio “pokretačka snaga u naporima da se spreči zloupotreba gladi kao oružja za ratove i sukobe”

Predsedavajuća Nobelovim komitetom Berit Rajs-Andersen je saopštila da je ove godine razmatrano ukupno 318 nominacija. Nominovano je 211 pojedinaca i 107 organizacija.

Kao favoriti za ovogodišnji laureat u medijima su spominjani akteri borbe protiv klimatskih promena, među kojima švedska aktivistikinja Greta Turnberg i Svetska zdravstvena organizacija zbog uloge u rešavanju krize izazvane pandemijom koronavirusa.

U svetlu borbe protiv dezinformacija, kao mogući dobitnici spominjale su se i medijske organizacije poput Reportera bez granica (RSF) sa sedištem u Parizu i Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u Njujorku. 

Takođe, jedan od nominovanih bio je i ruski opozicionar Aleksej Navljani, koji je nedavno otrovan, a u javnosti je poznat kao veliki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Predsednik SAD Donald Tramp nominovan je Nobelovu nagradu za 2021. godinu, kako navodi Bela kuća, zbog posredovanja u sporazumu kojim su UAE i Bahrein normalizovali odnose sa Izraelom.

Prošlogodišnji dobitnik bio je premijer Etiopije Abij Ahmed, a prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama.

Nagrada za mir, koja se dodeljuje u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu.

Za razliku od prethodnih godina, ceremonija ove godine nije održana u velikoj sali Gradske kuće u Oslu, koja može da primi 1.000 zvanica, već u zgradi “Aula” Univerziteta u Oslu, koja može da primi stotinak gostiju.