“Do sada nismo pronašli britansku varijantu korone u Srbiji…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da taj institut sprovodi potragu za “britanskim” sojem korone zbog čega su uzimali uzorke od osoba koje su putovale u instranstvo, po povratku u zemlju, ali da nije nađen.

“Mi smo samoinicijativno pre par nedelja u okviru studije koju već radimo vezano za SARS-KoV2 počeli i sa potragom za novim sojem virusa. Prikupili smo uzorke iz različitim delovima Srbije: Vojvodine, Kosova i Metohije i centralnog dela zemlje, koju smo sekvencirali”, rekao je Šekler za današnje izdanje Večernjih novosti.

Kako je rekao, u tom materijalu do sada nisu našli mutirani soj, a uzorke su uzimali “po povratku u zemlju od osoba koje su putovale u inostranstvo”.

List navodi da u referentnoj laboratoriji Instituta za virosologinu, vakcine i serume, ali i u još nekoliko ustanove koje rade PCR testiranje, naši stručnjaci u uzorcima koji stižu za analizu na virus korona, u uporno traže i novi “britanski soj” virusa.

List piše i da u medicinskom delu Kriznog štaba za borbu protiv korone smatraju da mere za ulazak u zemlju treba da ostanu na snazi bar još neko vreme, čak i ako broj novih slučajeva zaraze i dalje bude padao, a razlog je upravo novi soj virusa, koji bi mogao da se unese iz inostranstva.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!