“Do sada nije bilo porodilja sa koronavirusom u Srbiji”: Direktor GAK potvrdio da nema dokaza o “posebnoj osetljivosti trudnica” na COVID-19

0
Foto: Profimedia

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj Aleksandar Stefanović izjavio je danas da u toj bolnici do sada nije bilo trudnica sa simptomima korona virusa, ali da su izdvojena posebna odeljenja i porođajne sale, ukoliko bude i takvih slučajeva.

Stefanović je gostujući na RTS-u rekao da je zbog zaštite trudnica napravljen unutrašnji protokol po kome svi koji dolaze na kliniku prvo budu ispitani na prijemnom šalteru i ako ima sumnje na korona virus idu dalje u ambulantu.

“Spremni smo i za porođaje sa potvrđenim ili sumnjivim slučajevima na korona virus. Odredili smo i posebnu salu u kojoj će se za takve slučajeve raditi i carski rezovi. Na svakom od odeljenja imamo sobe koje su predviđene za izolaciju, ukoliko se takve osobe pojave”, rekao je Stefanović.

On je rekao da se nada da neće biti takvih pacijenata ali da je GAK u Višegradskoj “potpuno spreman”.

“Pojačane su kontrole, nije potvrđeno da su trudnice posebno osetljive na virus. Savet za trudnice, kao i za sve ostale je da budu u kući”, rekao je Stefanović.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus