“Do kilogram – diler, posle kilograma – poslovni partner…”: “Narkos Balkan” ili kako je nastala i rasla nova balkanska mafija

0
Profimedia

Ima jedna rečenica na početku epizode Netfliksove serije “Narkos: Meksiko” koja potpuno važi za takozvani “rat protiv mafije” u Srbiji:

“Ako ste kriminalac, a jedina grupa koja bi trebalo da vas zaustavi, policija, bude na vašoj strani – onda ste pobednik.”

Nema tačnije rečenice koja opisuje trenutno stanje kriminala u Srbiji, a paralele sa meksičkim „narkosima“ su i više nego uočljive: od svireposti u eliminaciji protivnika, preko tranzita narkotika, pa sve do neraskidive veze između države, policije, tajnih službi i kriminalaca. Razlika je u broju nastradalih.

Paralela je i u tome da ni kod nas država neće priznati povezanost sa kriminalnim grupama, iako je više nego jasna direktna veza kriminalnih klanova i bezbednosnog i sudskog aparata.

Takav je slučaj i sa grupom Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, uhapšenog pre dve nedelje u prvoj akciji ovog tipa od 2012. godine, tačnije od dana kada su Aleksandar Vučić i kadrovi Srpske napredne stranke (SNS) postali vodeći ljudi bezbednosnog aparata u Srbiji i kada je počeo uspon sada uhapšenog Belivuka i privilegija koje je uživao u državnim strukturama. A te privilegije su se kretale u rasponu od izdavanja “regularnih pasoša”, samo na drugo ime, sa originalnim Izvodom iz matične knjige rođenih, pa sve do uništavanja DNK uzoraka sa mesta ubistva.

Umesto otkrivanja povezanosti mafije i države, srpske vlasti su se opredelile za drugu vrstu priče: tvrdi se da je razbijena “najmoćnija kriminalna grupa” koja se poredi sa “zemunskim klanom” i pravi se paralela predsednika Vučića sa premijerom Zoranom Đinđićem.

Ceo dosije o balkanskom kartelu objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 18. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom jeziku

Naslovna strana novog Nedeljnika