“Do juna očekujemo usvajanje potvrda za putovanje”: Hrvatska o “kovid pasošima”

0

“Hrvatska do juna očekuje usvajanje zakona i završetak tehničkih priprema za digitalnu zelenu potvrdu, koja će građanima biti dokaz da da su vakcinisani protiv kovid-19, da su preboleli infekciju ili da imaju negativan rezultat testa”, izjavila je danas državna sekretarka za Evropu Andreja Metelko-Zgombić, javlja agencija Hina, a prenosi Danas.

Metelko-Zgombić je danas učestvovala na neformalnoj konferenciji ministara evropskih poslova gde je naglasila važnost da se obezbedi stabilna, predvidiva i brža isporuka vakcina kako bi se ostvario zajednički cilj Evropske unije da se do leta vakciniše 70 odsto stanovništva.

Ona je ocenila kako članice EU treba da budu u jednakom položaju pri distribuciji vakcina, zbog čega je potrebno uravnotežiti pristup raspodele jer neke države zbog kašnjenja u isporuci trenutno imaju nižu stopu vakcinisanih, navodi Hina, pozivajući se na saopštenje posle konferencije.

Metelko-Zgombić je rekla i da Hrvatska pozdravlja predlog Evropske komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda čiji je cilj olakšavanje slobodnog i sigurnog kretanja na nivou Unije.