Diznilend za naučnike: Otkrivene tri nove planete

0
Foto Ilustracija/Profimedia

Načnici su otkrili tri nove planete potpuno različite od ovih u sunčevom sistemu.

Misteriozne planete koje su deo TOI-270 sistema, su “karike koje nedostaju” i mogle bi biti ogroman poklon onima koji traže vanzemaljske svetove, kažu iz NASA.

Tri planete orbitiraju oko zvezde koja je udaljena 73 svetlosne godine od nas. To ih čini najbližim i najmanjim egzoplanetama ikad pronađenim.

Pronašli su ih koristeći se TESS teleskopom koji NASA koristi za istraživanje egzoplaneta, koji je poslat u svemir 2018. i od tad skenira univerzum za zvezde i planete koje bi mogle podržati vanzemaljski život, prenosi Indipendent.

Jedna od planeta u sistemu TOI-270 je kamena planeta nalik Zemlji, koja je za nijansu veća od naše planete, i dve gasovite planete takođe za nijansu veće. To ih čini “nedostajućim karikama”, s obzirom na to da su po veličini između malih kamenih svetova kao što su Zemlja i Mars, i ogromnih gasovitih planeta npr. Saturna i Jupitera.

Naučnici se nadaju da će iskoristiti ovaj solarni sistem kako bi razumeli zašto postoji tako malo planeta tih dimenzija, i kako bi podrobnije istražili nastajanje planeta u našem solarnom sistemu.

“TOI-270 će nam uskoro omogućiti da istražimo tu kariku koja nedostaje između kamenih nalik Zemlji planeta i gasom dominiranih mini Neptuna, zato što su se ovde svi ti tipovi formirali u jednom sistemu” kazao je glavni istraživač Maksimilijan Gunter sa MIT.

Za jednu od njih, ovu dalju od zvezde, smatra se da je u temperaturnom pojasu koji bi mogao da podržava vanzemaljski život. Doduše očekuje se da je njena atmosfera izrazito gusta, te jako dobro zadržava toplotu, pa je samim tim površina najverovatnije pretopla.

Pored toga što nam je blizu i što je domaćin neuobičajenim svetovima, zvezda je neobično žarka, bez solarnih bljeskova i oluja koje uglavnom smetaju opservacijama.

“TOI-270 je pravi Diznilend za nauku o egzoplanetama, i jedan od glavnih sistema koje je TESS otkrio” nastavio je Gunter.

Koliko god da su planete zanimljive same po sebi, međusobno su povezane u “rezonantni lanac”. To znači da su njihove orbite postrojene uredno, tj. da su međusobno u “rezonanci”.