Direktorka TikToka za SAD odgovorila Trampu: Ostajemo ovde dugoročno

0
Foto Profimedia

Generalna direktorka TikToka za SAD kazala je da je kineska aplikacija za deljenje videozapisa “ovde (u SAD-u) dugoročno”, nakon što je američki predsednik Donald Tramp kazao da će zabraniti tu aplikaciju u SAD, piše BBC.

Direktorka Vanesa Papas poručila je korisnicima TikToka u video obraćanju da zaposleni rade na “najbezbednijoj aplikaciji”.

Najbrže rastuća aplikacija ima do 80 miliona aktivnih korisnika mesečno u SAD, a zabrana te aplikacije bila bi velik udarac za kinesku firmu ByteDance, koja je vlasnik aplikacije.

Tramp je u petak rekao da će već u subotu zabraniti aplikaciju TikTok, navodi se u medijskim izveštajima.

Američki predsednik rekao je da bi mogao da upotrebi hitna ekonomska ovlašćenja ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

“Pa, imam takva ovlašćenja. Mogu to učiniti izvršnom odredbom ili time”, rekao je novinarima koji su s njim leteli predsedničkim avionom.

TikTok negira bilo kakvu kinesku kontrolu.

Ove nedelje je Trampova administracija odredila da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki video formati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD (CFIUS).

Aplikacija je najnoviji problem u i onako pogoršanim odnosima između dve najveće svetske privrede. Trzavice su se u međuvremenu razvile u širi spor koji uključuje i Hong Kong, kao i kineski odgovor na koronavirus.