Direktorka škole: „Majka zaraženog učenika nije obavestila školu i učiteljicu da su testirani na koronu…“

1
Foto: Profimedia

Violeta Marković, direktorka osnovne škole „Braća Jerković“ iz Železnika – u kojoj je već prvog dana nove školske godine otkriveno da je jedan učenik trećeg razreda, pozitivan na koronavirus, pohađao nastavu – izjavila je da majka učenika nije obavestila ni školu ni učetiljicu da su prethodno testirani na koronavirus i da još uvek čekaju rezultate, prenosi Blic.

„Majka zaraženog učenika, u utorak, nakon završene nastave, oko 14 časova, obavestila nas je da je dete dobilo pozitivan rezultat testa na COVID-19. Testiranju su bili podvrgnuti svi članovi porodice, dan ranije, u ponedeljak, 31. avgusta, ali majka o tome ni školu ni učiteljicu nije obavestila, već je dete poslala u školu“, rekla je direktorka.

„U svojoj pisanoj izjavi, majka je navela da je cela porodica testirana, jer radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi“, dodala je ona.

Marković je navela da je škola odmah po saznanju preduzela sve neophodne mere.

„Nakon što je škola, juče, po završetku nastave, obaveštena da jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus kovid19, a bio je na nastavi, preduzete su sve mere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba“, izjavila je Marković.

„Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe, kao i učiteljica, sve vreme su nosili zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi. Svi su poštovali preporučene epidemiološke mere. Druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili“, objasnila je direktorka.

Propisana mera u ovakom slučaju zahteva da u izolaciju ide samo zaraženi učenik, ne i nastanvici i svi ostali đaci, ali da je ovde to urađeno upravo tako jer, kako je ranije za „Blic“ objasnila dr Darija Kisić Tepavčević, epidemoiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, „namerno su preduzete strožije mere za nauk svima ostalima“.

Markovićeva dalje ističe da su odmah obavestili i Gradski zavod za javno zdravlje i Školsku upravu Beograd, ali i Ministarstvo prosvete.

„Od Gradskog zavoda za javno zdravlje, danas smo dobili uputstvo da se učenik mora javiti lekaru u kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno i da ne sme nikako ići u školu narednih 14 dana počev od dana njegovog testiranja. Nakon isteka pomenutog perioda učenik se može vratiti na nastavu, u školu uz potvrdu lekara da je zdrav“, rekal je ona.

Škola odmah dezinfikovana

U školi je, prema njenim rečima, izvršena dezinfekcija svih prostorija u skladu sa merama epidemiološke službe, a škola sprovodi i realizuje sve propisane mere zaštite od koronavirusa.

„Roditelji svih učenika, kao i svi zaposleni ponovo su obavešteni i upozoreni da ukoliko postoji sumnja da je virus prisutan u njihovim porodicama, ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obaveste školu, da ne dolaze u školu narednih 14 dana i preduzmu sve propisane mere“, zaključila je direktorka.

Podsetimo, protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja.

Ministra prosvete Mladena Šarčevića koji kaže da je u ceo slučaj upućen od početka.

“Čim smo saznali za slučaj, odmah smo preduzeli sve neophodne mere zaštite. Prosto je neverovatno da je majka, inače zaposlena u zdrastvu, poslala dete u školu. Nakon što je obavestila sve nadležne da je test bio pozitivan svi su se zapitali zbog čega ga je uopšte slala u školu. Srećom, sva deca su nosila maske i reč je o maloj grupi đaka”, izjavio je za Blic ministar Šarčević.

1 KOMENTAR

  1. Testiran i pozitivan je ogromna razlika.
    Prvo pouzdanost testova vrlo niska.
    Drugo dug period od uzimanja uzoraka do dobijanja rezultata. Za deset dana može i da ozdravi i da se zarazi.

Comments are closed.