Direktorka RFZO: Pratimo šta kaže struka, ovo su tri ključna leka protiv koronavirusa…

0
Foto: Profimedia

Za jesen su obezbeđene dovoljne količine svih lekova koji se koriste u lečenju COVID-19, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić i dodaje da su nabavljene dovoljne količine antivirusnih lekova protiv sezonskog gripa.

Ona je za Tanjug navela da se RFZO posebno sprema za jesen kada se očekuju u cirkulaciji i virus gripa i koronavirus, da su ranije raspisali tendere za nabavke lekova, da su u svakodnevnom kontaktu sa dobavljačima i farmaceutskim kompanijama, preneo je RTS.

“Pratimo protokole u lečenju COVID-19 koje struka propisuje. Ključni su sada u lečenju :”favipiravir”,”tocilizumab”,”remdesivir”. Uspeli smo da ih obezbedimo u dovoljnim količinama”, navela je ona.

Kako kaže za lekove koji se koriste u lečenju kovid 19, uspeli su da uspostave “okvirni sporazum” sa proizvođačima i distributerima, a to znači da se povlači onoliko lekova koliko je potrebno.

“Tvrdim da će ključnih lekova za kovid biti za sve pacijente kao što je i do sada bilo. Za jesen smo uspeli da napravimo tu vrstu ugovora što je značajno za građane”, istakla je Škodrić.

Ove godine posebna pažnja usmerena je i na sezonski grip. Osim vakcina, nabavljeni su i lekovi protiv gripa, kao i vitamini u većim količinama.

“Uspeli smo da obezbedimo u dovoljnim količinama specifični lekaprotiv gripa – tamiflu. Imamo mogućnost nabavke i dodatnih količina ukoliko bude potrebno. Osim toga važna je i dovoljna količina vitamina. Fond se ove godine obavezao da pomogne apotekama i prati zalihe lekova koji su neophodni protiv gripa i kovida”, naglasila je ona. 

Srbija je, kako kaže, uspela da za vreme kovid stanja u kontinuitetu izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima lekova, te je na taj način stekla prednost u budućim nabavkama.