Direktorka EMA: „Evropljani će biti mnogo bolje zaštićeni vakcinom koju mi budemo odobrili…“

0
Mila Drumeva / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk izjavila je da su Evropljani mnogo „bolje zaštićeni“ vakcinom protiv kovid-19 koju je odobrila ta agencija Evropske unije.

Sve vakcine protiv kovid-19, uključujući one koje će tek biti napravljene, moraju da budu analizirane pre nego što dobiju autorizaciju koja može da se primeni početkom 2021. godine, rekla je Kuk, dodajući da EMA nema posebne preferencije ni prema jednoj vakcini.

Kuk je u intervjuu za špansku novinsku agenciju EFE rekla da je činjenica da većina vakcina do sada ima stopu efikasnosti od oko 90 odsto „veoma dobra vest“, ali je istakla da je to „analiza kompanija“.

Vlasti EU, dodala je, „moraju da potvrde“ da su istraživanja do sada sprovedena dovoljna, preneo je briselski portal EURACTIV.com.

„Radimo veoma naporno da ispunimo očekivanja evropskog stanovništva“, rekla je Kuk.

Povodom odluke Velike Britanije da ubrzano odobri vakcinu kompanija Fajzer i BioNTek, čime je postala prva zemlja u Evropi koja je počela program vakcinacije, Kuk je rekla da bi bilo bolje sačekati potvrdu EMA o bezbednosti i kvalitetu.

Mađarska je, u međuvremenu, pokazala interesovanje za rusku vakcinu Sputnjik V, koju EMA nije analizirala.

„Zaista verujemo da su pacijenti bolje zaštičeni sa licenciranom vakcinom, ali ako postoji veoma velika potreba i ako farmaceutska kompanija ili država kažu da su koristi veće od rizika za njihovo stanovništvo, onda mogu slobodno da dozvole privremenu upotrebu proizvoda koji nema licencu“, kazala je direktorka EMA.

EMA je početkom decembra primila zvaničan zahtev farmaceutskih kompanija Fajzer i BioNTek i Moderna za uslovnu dozvolu za stavljanje u promet njihovih vakcina u EU.

Kuk očekuje da njen tim završi pregled prijave Fajzera do 29. decembra, dok se pregled prijave Modernne ne očekuje pre 12. januara jer je dobijeno manje kliničkih testova i razmena neophodnih informacija i dalje traje.

„Želimo da budemo veoma sigurni da pažljivo pregledamo podatke. Moramo da odlučimo koje uslove farmaceuti moraju da ispune kada dobiju uslovnu dozvolu. Treba vremena da se to dobro uradi… Treba sve da pripremimo kako bi dali autorizaciju koja je konzistentna i za koju smo sigurni da može da se primeni početkom naredne godine“, rekla je Kuk.

EMA takođe ozbiljno shvata sve u vezi sa komuniciranjem koristi i rizika od vakcine, „posebno u svetu u kojem svuda ima toliko lažnih informacija“, rekla je Kuk, dodajući da će EMA raditi na izgradnji poverenja građana i da će sprovoditi komunikacionu strategiju protiv „teorija zavere i antivaksera“.

Građani EU treba da budu upoznati sa svim neophodnim informacijama u vezi sa vakcinom protiv kovid-19 kako bi se osigurala transparentnost i izgradilo poverenje u vakcinu, izjavio je portparol EU za EURACTIV.com.

„Nije važno samo napraviti vakcinu, takođe je od ključne važnosti obezbediti vakcinaciju naših građana. Kako bi obezbedili dovoljnu stopu vakcinacije, važno je izgraditi poverenje građana u vakcine“, izjavio je portparol.

To zahteva, dodao je, između ostalog da građani imaju sve potrebne informacije o vakcinama, uključujući o njihovoj efikasnosti, kvalitetu i bezbednosti.

„Transparentnost je važan element tog procesa“, rekao je portparol i dodao da će zato obaveza proizvođača vakcina biti da, na primer, obezbede da svi zdravstveni radnici i svi pacijenti imaju pristup pamfletu na svom jeziku“.

Međutim, prema dostupnim podacima koje je sakupila EURACTIV mreža, nivo transparentnosti će varirati u zemljama EU.

U Grčkoj mediji pišu da vlada ne planira da obavesti građana koju će vakcinu primiti, dok će Španci znati možda tek na dan vakcinacije.

Građani Finske neće znati ko je proizvođač vakcine, mada će većina njih rado primiti vakcinu koju odobri EU.

Česi neće moći da biraju tip vakcine, ali izgleda da će bar znati ko ju je napravio. Mađari će, za razliku od njih, moći da biraju, kako je saopštila vlada.

Drugi ključni element strategije uspešne vakcinacije je da članice Unije naprave registre kako bi EU imala jasnu sliku napretka vakcine, njene bezbednosti, efikasnosti, prihvatanja i stepena vakcinacije.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) će napraviti mehanizam za prikupljanje podataka o vakcini iz zemalja članica na osnovu njihovih nacionalnih sistema za nadzor i učiniti ih dostupnim na nivou EU.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500