Direktorka “Batuta”: Krizni štab će razmatrati primenu kaznenih politika za nepoštovanje mera…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorka Verica Jovanović rekla je za RTS da će se, u skladu sa epidemiološkom politikom, u narednim danima razmatrati i primena kaznenih politika, ali pre svega apeluje na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava.

Verica Jovanović je podsetila da su krizni štabovi Novog Pazara i Tutina proglasili vanrednu situaciju.

“Vanredna situacija je bila potrebna mera u smislu pooštravanja primene preventivnih mera, ličnih zaštitnih mera, zabrane javnih okupljanja, istovremeno i ograničavanja komunikacije ljudi, upravo iz ključnog razloga, a to je sprečavanje prenosa asimptomatskih slučajeva koji su doprineli povećanju broja inficiranih”, objasnila je doktorka Jovanović.

Ističe da je do sada registrovano 369 slučajeva zaraze u Novom Pazaru i oko 90 slučajeva na teritoriji Tutina.

“Situacija se apsolutno drži pod kontrolom, ali su sve mere koje je Krizni štab primenio veoma značajne i poštovanje svih mera doprineće smanjenju prenosa COVID-19 među građanima i uticati da se u narednim danima epidemiološka situacija kontroliše”, rekla je doktorka Jovanović.

Kaže da je Ministarstvo zdravlja poslalo timove stručnjaka iz drugih kliničkih centara širom Srbije koji će raditi na organizaciji i pružanju zdravstvene zaštite u kovid ambulantama, trijažnom centru i bolnici u Novom Pazaru.

Doktorka Verica Jovanović ističe da u ovom trenutku u strukturi inficiranih dominiraju osobe mlađeg uzrasta i srednjih godina.

“Ja bih apelovala na osobe sa hroničnim bolestima zato što se prenosom od asimptomatskih slučajeva na osobe koje su u rizičnim kategorijama klinička slika bolesti komplikuje i dolazi do opterećenja bolničkih kapaciteta”, rekla je doktorka Jovanović.

Smatra da su do širenja virusa, koji nije davao nikakve kliničke simptome, dovela okupljanja u manjim kolektivima i grupama i izlasci mladih ljudi. 

“U narednim danima, u skladu sa epidemiološkom situacijom, procenjivaće se i primena kaznenih politika, ali pre svega jedan apel na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava i na obaveznu upotrebu maski u gradskom prevozu”, naglasila je doktorka Verica Jovanović.