“Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca je iskoristio lažne izvode iz banaka”: Đilas proširio krivičnu prijavu zbog falsifikovanja dokumenata i optužbi o “računima širom sveta”

3
Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da je podneo proširenu krivičnu prijavu, kako je naveo, zbog falsifikovanja dokumenata kojima se tvrdi da poseduje firme i bankovne račune u 17 zemalja širom sveta i korišćenja tih dokumenata u kampanji protiv njega.

Đilas je proširenom prijavom obuhvatio i direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željka Radovanovića.

Vrh vlasti i njima bliski mediji objavili su da Đilas ima desetine miliona evra na raznim računima širom sveta i optužili ga, između ostalog, da je taj novac “ukrao od građana Srbije” i da nije platio porez.

Đilas je ranije krivičnu prijavu podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog, funkcionerke Srpske napredne stranke Vladanke Malović, glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Milorada Vučelića i pomoćnice glavnog i odgovornog urednika tog lista za digitalna izdanja Andrijane Nešić.

“Prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je Željko Radovanović, sposoban da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima, po prethodnom dogovoru sa ostalim osumnjičenima, iskoristio lažne izvode računa ‘Deutshe Bank’  i ‘Bank of China’ kojima ja navodno upravljam, u nameri da ih kao prave predstavi javnosti”, naveo je Đilas u pisanoj izjavi.

Napisao je da je Radovanović sve to uradio kako bi se u Upravi za sprečavanje pranja novca pokrenuo postupak protiv njega, iako je znao da ti dokumenti nisu izvodi sa računa banaka i da predstavljaju falsifikat.

“U dopuni prijave, kao dodatne dokaze, naveo sam i izjavu prvooptuženog Aleksandra Vučića da papire koje su objavili mediji i na kojima se nalazi logo svake od banaka, kao i njihovi swift kodovi, i na koje su se pozivala razna lica sprovodeći unapred organizovanu kampanju, nisu izdale banke”, dodao je on.

Ukazao je da je time potvrđene njegove tvrdnje da ni on ni bilo koja firma čiji je vlasnik ili ovlašćeno lice, nema račune ni na Mauricijusu, u Hong Kongu ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Prema njegovim rečima, laž je da su te papire izdale banke, neko ih je falsifikovao dodajući logo banaka kako bi delovalo uverljivije. “Svi su napravljeni na istom računaru i isprintani na istom printeru i u pitanju je ozbiljno krivično delo iz člana 355 Krivičnog zakonika Republike Srbije”, naveo je Đilas.

Dodao je da očekuje da tužilaštvo na osnovu dokaza koji su, kako tvrdi, očigledni, pokrene postupak protiv svih lica protiv kojih je podneo krivičnu prijavu i otkrije ko je organizovao, a ko izvršio delo falsifikovanja dokumenata.

3 KOMENTARA

  1. Ovakav lik dobije titulu “lider opozicije”. Kukala nam Reči grčkog filozofa Sokrata su potpuno neverovatne. Nastale pre 2500 godina, a aktuelnije nego ikad!
    Demokratija će platiti zato što će pokušati da odgovara svima. Siromasi će hteti imovinu bogatih. Demokratija će im to dati. Mladi će hteti da su uvažavani kao stari, žene će hteti da budu kao muškarci, stranci će hteti prava starosedelaca. Demokratija će im to omoguciti. Lopovi i prevaranti će hteti važne državne funkcije. A demokratija će im to odobriti. A kad lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teže ka tome, nastupiće gora tiranija nego u vreme bilo koje monarhije ili oligarhije. . Zar je to moguće? Odakle izniknu ovakvi “lideri”?

    • Sta je Blagoje hteo da kaze.Zavuci se u neku rupu i ne izlazi.,,Kad lopovi i kriminalci preuzmu vlast, verovatno misli na 2012.Pljuvali ste po Djindjicu sad po Djilasu.Koji je njegov greh osim sto je protiv Vucica.Ako je lopov uhapsili bi oni njega davno

  2. Djilasu, zemljace moj iz Drvara, Bosne i Hercegovine, pomozi rodnom kraju svog oca, izgradi nam neku fabriku, da postanemo u BiH.
    Pozdrav iz Drvara, BiH

Comments are closed.