„Nacionalističko svojatanje buduće vakcine protiv korone“: Nove poruke direktora SZO

0
Foto Profimedia

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus (Ghebreyesus) osudio je „nacionalističko“ svojatanje buduće vakcine za koronavirus i založio se da vakcina bude opšte, zajedničko oruđe koja će čovečanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom bolesti Kovid-19.

„Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam ne može pomoći“, rekao je Grebejesus na video Forumu o bezbednosti u Aspenu.

„Potreban je svetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro, i to kao politička obbaveza“, podvukao je on.

Prema njegovim rečima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje: „Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svet izleči i otvori, svi će imaju koristi“.

„Brži oporavak je zajednički oporavak jer živimo u globalizovanom svetu. Ekonomije su neraskidivo povezane“, rekao je Gebrejesus.

Ne može se „nekoliko sigurnih zemalja oporaviti“, a ostali ne, „svi se moraju oporaviti zajedno“, rekao je on.

„Šteta koju je prouzrokovao Kovid-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva“, podvukao je šef SZO.

U različitim fazama testiranja je 26 vakcina-kandidata, uključujući šest „u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima“, potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja SZO, Majkl Rajan, izrazivši umerenu nadu u uspeh.

Kada neka vakcina dođe u „Fazu tri“ to ne znači: „Skoro smo na cilju!“, objasnio je taj epidemiolog.

“ ‘Faza tri’ znači da se prvi put neka vakcina uvodi u opštu populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se videlo da li će ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije“, objasnio je on. Međutim, „nema garancije da će nam neka od tih šest vakcina dati baš taj odgovor, i verovatno će nam trebati više vakcina dok to ne proradi“, rekao je Rajan.

(Beta/AFP