Direktor škole “20. oktobar” u kojoj dvoje učenika ima virus: “Test koji je urađen detetu 10. septembra je bio pozitivan, a učenica iz iste grupe je dobila glavobolju, a narednog dana i povišenu temperaturu…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Dvoje učenika iz iste grupe u beogradskoj Osnovnoj školi “20. oktobar” pozitivno je na korona virus, potvrdilo je danas Ministarstvo prosvete Srbije.

Učenici iz te grupe će nastavu dalje pratiti onlajn, što je za slučajeve u školama predviđeno kriterijumima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”.

Direktor Osnovne škole “20. oktobar”, Branislav Nedeljković, rekao je da su i pre i posle tog otkrića u školi preduzete sve zaštitne mere, u skladu s uputstvom i preporukama Kriznog štaba Vlade Srbije, da je Zavod za biocide izvršio dodatnu dezinfekciju prostorija škole i da su o svemu su obaveštene sve nadležne institucije, navedeno je u saopštenju.

Nedeljković je rekao da je jedan učenik u ponedeljak, 7. septembra, po povratku iz škole imao temperaturu od 37,6 stepeni, a roditelji su ga sutradan odveli na pregled. “Preporuka lekara je bila da se stanje učenika prati. Detetu je posle dva dana bilo bolje, ali je test koji je urađen 10. septembra, bio pozitivan”, naveo je on.

U petak, 11. septembra, učenica iz iste grupe je dobila glavobolju, a narednog dana i povišenu temperaturu (37,8). Roditelji su dete odveli na testiranje i 14. septembra dobili pozitivne rezultate”, rekao je direktor škole.

Ministarstvo prosvete je još jednom apelovalo na roditelje svih učenika da se pridržavaju preporuka i da ukoliko postoji sumnja da virusa ima u njihovim porodicama, o tome odmah obaveste školu.