Direktor policije: Alkohol najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, od početka godine 680.000 prekršajnih kazni

0
Foto Profimedia

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je od početka leta u udesima na putevima Srbije stradalo oko 120 osoba a da je od početka godine, saobraćajna policija napisala 680.000 prekršajnih kazni, od kojih blizu 200.000 zbog prekoračenja brzine.

Rebić je za RTS rekao da je alkohol jedan od najvećih uzročnika saobraćajnih nesreća. Kaže da policija pojačava kontrolu alko-testovima i da bi neslavnu statistiku trebalo da popravi otvaranje puta Obrenovac-Čačak.  

On ističe da posebno zabrinjava to što je samo za jedan dan izgubljeno pet života, kao što se juče desilo na Ibarskoj magistrali.

“Statistika kaže da u letnjim mesecima deset godina unazad prosečno gine između 170 i 260 ljudi”, rekao je Rebić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, najtragičnija godina bila je 2012. kada je stradalo 265, dok je 2014. poginulo 140 ljudi.

Da bi se vožnji u alkoholisanom stanju stalo na kraj, preduzet je niz zakonskih rešenja, tvrdi Rebić.

“Gotovo da zakon ne može biti rigorozniji zato što smo mi vezani za Zakon o prekršajima. Po tom zakonu maksimala kazna zatvora je 60 dana. Mi smo za nasilničku vožnju propisali kaznu od 30 do 60 dana i ona podrazumeva i upravljanje pod alkoholom od više od dva promila, plus novačna kazna od 120 do 140 hiljada dinara”, kaže Rebić.

I pore svega toga, policija svakog meseca otkrije najmanje 150 vozača koji sebi dozvoljavaju da upravaju vozilom u takvom stanju, prenosi N1.