Direktor kragujevačkog Doma zdravlja: “Sedam dana čekamo rezultate testova iz Beograda. Ne znamo koliko je zaraženih”

0
Foto: Profimedia

Direktor Doma zdravlja u Kragujevcu Vasilije Antić izjavio je da ni posle sedam dana, iz laboratorije “Vatreno oko” u Beogradu nisu stigli rezultati briseva uzetih u kovid ambulanti te kragujevačke zdravstvene ustanove. 

“Ono što čini situaciju nestabilnom ili neizvesnom je što nam nisu stigli rezultati poslednjih sedam dana za one koje smo testirali, verovatno zbog preopterećenosti laboratorije ‘Vatreno oko’. Zato nemamo osećaj koliko još ima zaraženih, dok ne stignu rezultati”, rekao je Antić za portal Glas Šumadije.

Pacijenti koji čekaju rezultate testova su u kućnoj izolaciji i dobili su od lekara Doma zdravlja savet i terapiju.

“Ukoliko im se stanje pogorša, savet je da se odmah jave kovid ambulanti, odnosno tokom noći u Infektivnu kliniku”, rekao je Antić.

Dodao je da se nada da će čekanje rezultata testova biti skraćeno jer se uzorci sada šalju u laboratoriju Batajnica.

“Mi smo od 1. jula imali po 200 do 300 pregleda dnevno u kovid ambulanti, juče oko 150, a danas opet ima dosta ljudi. Na početku su dolazili samo mladi, sada oni čine polovinu onih koji nam se javljaju. Dolaze nam svi uzrasti, a stariji pacijenti imaju težu sliku. Hronični bolesnici su, praktično, odmah za bolnicu”, rekao je direktor Doma zdravlja.

Antić, koji je i član Kriznog štaba grada Kragujevca, rekao je da je ustanovljeno pet mera kako bi infekcija bila stavljena pod kontrolu.

“Prva je da osobe koje čekaju rezultat moraju biti u izolaciji i to će pratiti policija. Druga bitna mera je da i kontakti onih koji su pozitivni budu u karantinu. Treća mera je da poboljšamo lečenje pacijenata, tako da će sve pozitivne morati da pregleda infektolog i odredi terapiju”, rekao je Antić.

Naveo je da je četvrta mera otvaranje privremene bolnice u Kragujevcu, a peta mera da se pojača rad inspekcije.

“Nije lepo da pojedini poslodavci, kafići, prodavnice, poštuju sve mere zakonom propisane, dok drugi ne poštuju, pa bi onda trebalo da snose i neke sankcije”, rekao je Antić.

Dodao je da je uz sve te mere potrebno da se “jače” uključi služba epidemiologije i inspekcijske službe sa kontrolama kako bi se epidemija suzbila.

“Rezultati testiranja moraju da stižu ranije, u roku od 24 sata, i da se onda preduzimaju epidemiološke mere – izolacija, karantin”, rekao je Antić i naveo kao savet “za ubuduće” da žarišta virusa treba odmah gasiti pre no što infekcija počne da se širi.

Naglasio je da i zbog premorenosti zdravstvenih radnika epidemija mora da se suzbije u naredne dve nedelje.

(Beta)